Ειδήσεις Υγείας

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Πώς δημιουργείται & ποιοι κινδυνεύουν

Ονομάζεται και νόσο του Χασιμότο και εκδηλώνεται όταν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή! Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της mayo clinic η νόσος αυτή είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Εξ ου και το γεγονός ότι έχει τα ίδια συμπτώματα με τον υποθυρεοειδισμό.
Από ότι δείχνουν τα στοιχεία οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην νόσο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκδηλώνεται στους άνδρες αλλά και σε παιδιά.

Συμπτώματα

Αν και η νόσος του Χασιμότο εξελίσσεται αργά τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες όπως τα αναφέρουν οι επιστήμονες της mayo clinic  είναι:

Κόπωση και νωθρότητα
Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
Δυσκοιλιότητα
Χλωμό, ξηρό δέρμα

 

 

 

 

 

 

 

Πρήξιμο στο πρόσωπο
Βραχνή φωνή
Απότομη αύξηση του σωματικού βάρους Μυϊκοί πόνοι, ευαισθησία και μυϊκή ακαμψία, κυρίως στις αρθρώσεις
Υπερβολική ή παρατεταμένη έμμηνος ρύση
Κατάθλιψη

Αντιμετώπιση

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τη θυρεοειδίτιδα και να αποκαταστήσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σταδιακά.
Η αγωγή περιλαμβάνει τη λήψη συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης. Προσοχή η φαρμακευτική αγωγή δεν εξαφανίζει αμέσως τα συμπτώματα αφού
απαιτείται μια περίοδος δοκιμής ώστε να υπολογιστεί η σωστή δοσολογία των φαρμάκων. Επίσης για να επέλθει ισορροπία στα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών χρειάζεται χρόνος.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button