Συνεντεύξεις - Άρθρα

Ιατρικά λάθη: Γιατί μένουν ατιμώρητα;

Τα ιατρικά λάθη έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας. Μάλιστα, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών έχουν συντελέσει στον θάνατο του ασθενή, ή σε μόνιμες και σοβαρές αναπηρίες, ελάχιστες υποθέσεις παίρνουν τον..μακρύ δρόμο της δικαιοσύνης.

 

Γιατί, άραγε, οι γιατροί κάνουν λάθη; Και γιατί, άραγε, οι οικογένειες των θυμάτων ή τα ίδια τα θύματα, δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά και δεν διεκδικούν τη δικαίωσή τους;

 

Πρέπει να πάθεις για να μάθεις

 

Αντί, λοιπόν, να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα φιλοσοφικά, θα περιοριστώ στην προσωπική μου εμπειρία.

 

Γιατί, άραγε, οι γιατροί κάνουν λάθη κατά την τέλεση των ιατρικών πράξεων;Οι λόγοι που επικαλούνται είναι πολλοί:η εργασιακή κόπωση λόγω φόρτου εργασίας, η έλλειψη υλικών και τεχνικών μέσων για την διενέργεια της ιατρικής πράξης, ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος υγείας, η απειρία, διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες κ.α.Στα παραπάνω θα προσέθετα, εγώ, την ιατρική εμπειρία, την αυθεντία και το αξίωμα!

 

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο γιατρός έχει θεοποιηθεί και σ’ αυτό ευθύνη έχει τόσο ο ιατρικός κλάδος, όσο και οι ασθενείς. Αντιμετωπίζεται σαν αυθεντία και φυσικά όσα περισσότερα τα χρόνια καριέρας, τόσο μεγαλύτερη η πείρα του. Αυτά όμως δεν συνεπάγονται και το αλάθητο.

 

Ο γιατρός είναι άνθρωπος που ασκεί το λειτούργημα (και όχι επάγγελμα) της Ιατρικής, δηλαδή της θεραπείας του πάσχοντος σώματος και ψυχής. Συνεπώς, θα πρέπει, πρώτα, ο ίδιος να αμφισβητεί την ορθότητα των αποφάσεων του, ζητώντας τη γνώμη και βοήθεια των συναδέλφων του, αλλά και ο ασθενής από την πλευρά του να μην φοβάται να ζητήσει «δεύτερη γνώμη».

 

Όσες πιθανότητες έχει να υποπέσει σε ιατρικό σφάλμα ένας γιατρός στην αρχή της καριέρας του, άλλες τόσες έχει και ο έμπειρος. Από τις ελάχιστες υποθέσεις ιατρικού σφάλματος που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, γίνεται αντιληπτό ότι η εσφαλμένη κρίση δεν είναι «προνόμιο» του ειδικευόμενου, αφού και διευθυντές κλινικών με μεγάλη πείρα έχουν οδηγήσει με λάθος αποφάσεις ασθενείς στον θάνατο.

 

Γιατί, λοιπόν, δεν καταγγέλλονται τα ιατρικά λάθη;Δεν μπορώ να απαντήσω για το σύνολο των οικογενειών που έχουν χάσει αγαπημένο τους πρόσωπο εξαιτίας ιατρικού σφάλματος. Θα απαντήσω μόνο εξ ονόματος της δικής μου.

 

Το σοκ της απώλειας είναι τόσο έντονο και ο πόνος τόσο αβάσταχτος, που όλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Το «γιατί;» όμως είναι το κίνητρο.

 

Η υποψία ότι πρόκειται για ιατρικό λάθος συχνά παραμένει υποψία που δεν τίθεται προς συζήτηση με αστυνομικές αρχές και το δικηγορικό σώμα. Αλλά και όταν εκφφραστεί ξεκάθαρα, ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει η οικογένεια του θύματος είναι γεμάτος εμπόδια.

 

Να προλάβεις να πάρεις αντίγραφο των αποδεικτικών στοιχείων, πριν κάποιο αόρατο χέρι τα αλλοιώσει. Να βρεις τεχνικό σύμβουλο, δηλαδή γιατρό που θα βοηθήσει στην δομή του κατηγορητηρίου. Να υπομείνεις την δεκαετή και πλέον δικαστική διαμάχη, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ψυχικό και χρηματικό κόστος. Να πάρεις τελικά το ρίσκο, να χάσεις το δίκιο σου…

 

«Κόρακας κορακιού μάτι δεν βγάζει», λέει η λαϊκή ρήση και στην περίπτωση των γιατρών ισχύει απολύτως. Δύσκολο να βρεις γιατρό να καταθέσει κατά συναδέλφου του. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για ένα απλό αντίγραφο ιατρικού φακέλου χρονοβόρες. Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης κινείται με ρυθμούς χελώνας. Κι όταν τελικά φτάσεις στη δικαστική αίθουσα γίνεσαι βορά. Επειδή τόλμησες να αμφισβητήσεις την ιατρική αυθεντία, επειδή έχεις οικονομικές διεκδικήσεις, επειδή ο γιατρόςείναι σημαίνουσα προσωπικότητα κι εσύ όχι.

 

Τον έχω βαδίσει αυτόν τον δρόμο, και είναι τόσο κακοτράχαλος και μακρύς, που δικαιολογώ αυτούς που δεν βρήκαν το κουράγιο να τον περπατήσουν. Γιατί κακά τα ψέματα, καμιά μάνα, κανένας πατέρας, κανένας συγγενείς δεν αισθάνεται καλύτερα όταν ο γιατρός κηρυχθεί ένοχος.

 

Η ηθική ικανοποίηση είναι ελάχιστη και οι χρηματικές αποζημιώσεις δεν καταφέρνουν ποτέ να γεμίσουν το κενό που αφήνει η απώλεια του δικού σου ανθρώπου.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button