ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Καλύπτουν δωρεάν εξετάσεις στους ασθενείς σε βάρος μας! Όλο το παρασκήνιο

Δε φθάνει που οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο, πρέπει τώρα να παρέχουν και εργαστηριακές εξετάσεις κουρεμένες κατά 50%.

Και μπορεί με βάση την επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας, οι 86 νέες εξετάσεις που θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, να διευκολύνουν τους ασφαλισμένους, και πράγματι, αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση δίνει παροχές με …ξένα κόλλυβα.
Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ποιες νέες προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ;

Και αυτό διότι οι 86 εξετάσεις που ανακοστολογήθηκαν, πολλές από αυτές πλέον, σύμφωνα με τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα, είναι πλέον κάτω από το κόστος.

εργαστήριο

Αποτέλεσμα βέβαια είναι να γιγαντώνονται περαιτέρω τα μεγάλα κέντρα που μπορούν να αντέξουν και αυτή τη μείωση και τα μικρά εργαστήρια και οι γιατροί να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: «Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται ότι το κόστος που προστίθεται με τις 86 νέες εξετάσεις, που πλέον καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού.

Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση αποτελεί καίριο πλήγμα στην ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες ή «καταλήστευση» του πενιχρού εισοδήματος των «απλήρωτων» ιατρών μέσω μηχανισμών «κουρέματος» – clawback, που αγγίζει συχνά το 45-50% των δεδουλευμένων».

γιατροί

Να σημειωθεί ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παραμένουν ακόμη απλήρωτοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011, παρότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας που έχει ήδη εκτελεσθεί για άλλους κλάδους, όπως σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Εκτός αυτού οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ περιμένουν ακόμη να πληρωθούν και το 10% των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Κούρεμα χωρίς διαπραγμάτευση

Στο μεταξύ όμως παρότι είχε συσταθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλύσει το θέμα της ανακοστολόγησης των εξετάσεων και να θέσουν την άποψή τους και οι ενδιαφερόμενοι φορείς, η επιτροπή έχει παγώσει εδώ και καιρό.

εργαστηριακοί γιατροί

Όχι μόνο δεν γίνονται συνεδριάσεις αλλά έχουν παραιτηθεί και δύο μέλη, λένε πηγές του HealthReport.gr, με συνέπεια να είναι στον αέρα η όλη διαδικασία.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στόχος είναι να δοθεί πρώτα στον αέρα ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ και μετά να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία της η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα είναι δώρο άδωρον να συνεδριάσει η Επιτροπή, αφού οι όποιες αποφάσεις της θα περνούν μέσα από το δεσμευτικό πλαίσιο του νέου ΕΚΠΥ.
Γι αυτό άλλωστε από τον ΕΚΠΥ θα εξαρτηθούν ουσιαστικά και οι νέες συμβάσεις των γιατρών.
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο γιατί είναι εγκλωβισμένοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με τις συμβάσεις και ποια είναι τα τελικά σχέδια: «Γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ; Όλο το παρασκήνιο»

Όπως όλα δείχνουν οι συνεχείς πιέσεις της τρόικας για συγκράτηση της δαπάνης και στις διαγνωστικές εξετάσεις κάνει το υπουργείο Υγείας να εφευρίσκει νέους τρόπους για να ανταπεξέλθει πολιτικά.

Με το κούρεμα των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων και ο στόχος των παροχών επετεύχθη προς τους πολίτες για βελτίωση του προφίλ της κυβέρνησης, και η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ συγκρατείται καθότι την υπέρβαση θα την πληρώσουν οι γιατροί και τα εργαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε νευρική κρίση εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά για το κούρεμα των εξετάσεων!

Γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ; Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button