ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών προς υπουργό Υγείας: Απαξιώνετε τους γιατρούς με τα νέα μέτρα συνταγογράφησης!

Τα αμέτρητα λάθη που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης αλλά και στην πρόσφατη απόφαση για την υποχρεωτική αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, κατακεραυνώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών καταγγέλλουν τον αιφνιδιασμό που υπέστη ο κλάδος με την εισαγωγή νέων κανόνων στη συνταγογράφηση που όμως όπως όλα δείχνουν έχουν αμέτρητα λάθη.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών «παρά τις δεσμεύσεις σας, περί διαρκούς διαβούλευσης και έλλειψης αιφνιδιασμών από πλευράς διαπιστώσαμε με έκπληξη την απόφαση μέτρων παρέμβασης και ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης, γεγονός που έχει προκαλέσει γενικευμένο αρνητικό αντίκτυπο στην ιατρική κοινότητα».
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου εξηγεί ότι η εφαρμογή της Υπουργικής δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα που έχουν φέρει σε αμηχανία τους κλινικούς ιατρούς, καθώς:

• καθιερώνονται χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ για το μενού επιλογής (γενόσημο / πρωτότυπο) της δραστικής ουσίας από τον ιατρό στο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην καθημερινή πρακτική, καθώς η εκτύπωση της συνταγής πραγματοποιείται βάσει δραστικής ουσίας και η επιλογή του σκευάσματος αφορά το φαρμακοποιό και τον πολίτη.

• από την ΗΔΙΚΑ υπάρχει διαβεβαίωση ότι ο στόχος των γενόσημων υπολογίζεται με βάση το μενού που επέλεξε ο ιατρός στο ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να καθορίσει την δραστική ουσία που επιθυμεί να συνταγογραφήσει.

Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες ιατρών που έχουν ελέγξει το σύστημα χρέωσης, και αναφέρουν ότι εξαρτάται από την εκτέλεση, σε μερικές κατηγορίες φαρμάκων.

Τα λάθη του συστήματος

• υπάρχουν πολλά λάθη στην κατηγοριοποίηση των φαρμάκων, στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης:

i. υπάρχουν θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων που έχουν στόχο για χρήση γενοσήμων κάποιο ποσοστό (π.χ. 20%), χωρίς στη συγκεκριμένη κατηγορία να κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά γενόσημο, γεγονός που χρεώνεται μερικές φορές αυτόματα ως παρέκκλιση από τη συνταγογράφηση γενοσήμων,

ii. λογίζονται φάρμακα πρωτότυπα ως γενόσημα και το αντίθετο,

iii. καινούργια πρωτότυπα φάρμακα που αποτελούν νέα θεραπευτική κατηγορία προσμετρώνται μαζί με παλαιότερα με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται τελείως η όποια προσπάθεια για καθορισμό και υπολογισμό ποσοστών.

• Σε ορισμένες κατηγορίες, η εφαρμογή της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης οδηγεί σε θεραπευτικές αποφάσεις

i. που αντιβαίνουν στις επίσημες επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες ή

ii. προκαλούν αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και όχι μείωση αυτής.

• Από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν αναφέρεται η συνολική παρέκκλιση από τη συνταγογράφηση γενοσήμων παρά μόνο ανά κατηγορία, γεγονός που κατακερματίζει την ιατρική πράξη και αποκρύπτει την πραγματική συνολική εικόνα, καταστρατηγώντας τους κανόνες διαφάνειας και σεβασμού στα δικαιώματα του κλινικού ιατρού να μην υποστεί άδικες διώξεις.

Και καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών ότι το μέτρο αποτελεί πράξη κατάφωρης παρέμβασης και παραβίασης της επιστημονικής ελευθερίας κατά την άσκηση της ιατρικής καθώς εκτός των άλλων:

ποινικοποιείται μία επιλογή στον υπολογιστή του θεράποντος που δεν έχει πραγματικό αντίκτυπο στην καθημερινή πρακτική,

• αποτελεί απόφαση απαξίωσης του ιατρικού έργου με δημιουργία ανυπολόγιστων παρενεργειών στην κλινική ιατρική άσκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε όλο το ΦΕΚ για τη συνταγογράφηση γενοσήμων και τα πρόστιμα στους γιατρούς!

Τα ευτράπελα της συνταγογράφησης φαρμάκων! Τι καταγγέλλουν οι γενικοί γιατροί

Μόνο στο HealthReport.gr: Η νέα πρόταση σοκ της τρόικας που «σκοτώνει» τα ελληνικά φάρμακα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button