Ειδήσεις Υγείας

Ιγμορίτιδα vs απλό κρυλόγημα: Ποιες οι διαφορές

Η ιγμορίτιδα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Την οξεία, τη χρόνια και την υποξεία.

Η οξεία ιγμορίτιδα αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόµενο που συνήθως παρατηρείται µετά από ιογενή λοίµωξη του ανωτέρου αναπνευστικού, ένα κοινό κρυολόγηµα δηλαδή,  που κρατάει το πολύ μέχρι οκτώ ηµέρες και ύστερα υποχωρεί.

Χρόνια όταν η φλεγµονή και τα προβλήµατα γενικότερα επιµένουν για πάνω από τρεις µήνες ενώ όταν τα  συµπτώµατα διαρκούν από 4 έως 12 εβδοµάδες, τότε πρόκειται για υποξεία ιγµορίτιδα.

Τα ύπουλα συµπτώµατα
Ρινική συµφόρηση, πονοκέφαλος, βήχας και έντονος πόνος στις παρειές του προσώπου.

Ιδίως στη χρόνια ιγµορίτιδα αλλά και στην οξεία, παρουσιάζονται συχνοί πονοκέφαλοι των οποίων το χαρακτηριστικό είναι ότι ο πόνος που νιώθει ο ασθενής επιδεινώνεται µε το σκύψιµο, µε το βήχα, µε οποιαδήποτε δηλαδή σωµατική άσκηση ή πίεση. Αυτός ο πονοκέφαλος διαφέρει από την ημικρανία. Ακόµα µπορεί να επηρεαστεί και η όσφρηση δηµιουργώντας υποσµία ή ανοσµία, επειδή η µύτη είναι «µπουκωµένη» και ο αέρας δε φθάνει στο οσφρητικό επιθήλιο. Γενικότερα οι ασθενείς που υποφέρουν από ιγµορίτιδα µπορεί να αισθάνονται και κακουχία.

Ιγµορίτιδα ή απλό κρυολόγηµα;

Τα συµπτώµατα της ιγμορίτιδας  µοιάζουν µε εκείνα του κρυολογήµατος. Η ειδοποίος διαφορά είναι ότι το κρυολόγηµα κάνει έναν κύκλο, ξεκινώντας µε µπούκωµα στη µύτη και καταρροή.

Όταν όμως οι εκκρίσεις είναι πυώδεις ή δύσοσµες, τότε οι ασθενείς πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούν στο γιατρό.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Συνήθως η διάγνωση είναι κλινική. Σε κάποιες περιπτώσεις µπορεί να χρειαστεί ακτινολογική απεικόνιση και καλλιέργεια δείγµατος που λαµβάνεται από το µέσο ρινικό πόρο.

Θεραπεία

Οι γιατροί χορηγούν αποσυμφορητικά ενώ αρκετοί  γιατροί συνιστούν στους ασθενείς εισπνοές ατµού µε ευκάλυπτο ή µέντας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button