Πολιτική Υγείας

Ιδιωτικές κλινικές με…βαθμολόγιο! Πως θα μοιράζει τα λεφτά του ΕΟΠΥΥ ο Βορίδης

Κλινικές που θα μπορούν να παίρνουν περισσότερα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ και άλλες που θα παίρνουν λιγότερα δημιουργεί ο υπουργός Υγείας, με το επιχείρημα του ανταγωνισμού. Με υπουργική απόφαση του ο κ.Βορόδης βάζει νέα κριτήρια μέσω των οποίων ουσιαστικά θα πληρώνονται οι κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ .

Ο προϋπολογισμός του οργανισμού για τις νοσηλείες στα ιδιωτικά κέντρα θα μοιράζεται πλέον με το σκεπτικό αν ένα ιδιωτικό νοσοκομείο έχει ποιοτικές υπηρεσίες. Όπως αν διαθέτει μονάδα εντατικής, εάν αναλαμβάνει βαριά περιστατικά, εάν γίνονται επανεισαγωγές ασθενών, ή αν διαθέτει πιστοποιητικό από μεγάλο διεθνή οργανισμό.

Έτσι όμως αποκλείονται από το μοίρασμα της “πίτας” των χρημάτων του ΕΟΠΥΥ οι μικρές ιδιωτικές κλινικές που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες έχουν όμως μεγάλο “πελατολόγιο” ασθενών ή δεν υπολείπονται σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες.

Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί παράγοντες της αγοράς μίλησαν για…φωτογραφική απόφαση Βορίδη ώστε τα περισσότερα χρήματα του ΕΟΠΥΥ να κατευθυνθούν αναγκαστικά στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πως στο τέλος οι μικροί “κλινικάρχες” δε θα αντέξουν τον ανταγωνισμό και στο τέλος θα βάλουν λουκέτο.
Να σημειωθεί ότι κατά το 2014 ο ΕΟΠΥΥ από τον συνολικό του προϋπολογισμό των περίπου 6 δις ευρώ θα διαθέσει για νοσηλείες σε ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα 235 εκατ. Ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button