ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ιδού η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις των γιατρών! Πως θα αμείβονται

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε την πρόταση του για τις νέες συμβάσεις.

Όπως διευκρινίστηκε, ο ΕΟΠΥΥ θα συνάψει συμβάσεις και με οικογενειακούς ιατρούς (Παθολόγους-Γενικούς Ιατρούς-Παιδιάτρους) ανεξαρτήτως των ΤΟΜΥ.

Πως θα αμείβονται οι Γενικοί Γιατροί Παθολόγοι και Παιδίατροι

Σε ότι αφορά τους οικογενειακούς ιατρούς, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και εβδομάδα και συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Ο πληθυσμός ευθύνης για τους οικογενειακούς ιατρούς γενικής ιατρικής ή παθολόγους υπολογίζεται στους 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες, ενώ για τους οικογενειακούς παιδιάτρους στα 1.500 παιδιά. Θα αμείβονται κατά κεφαλή για το σύνολο πληθυσμού ευθύνης τους (percapita), με περίπου 1.400-1.500 ευρώ (μικτά).

Πως θα αμείβονται οι ειδικευμένοι γιατροί 

Όσον αφορά τους ειδικευμένους ιατρούς, η θέση του ΕΟΠΥΥ είναι να εφαρμοστεί η προαγορά επισκέψεων, αναλόγως του ωραρίου που θα διατίθεται για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, με μέγιστο αριθμό τις 80 επισκέψεις εβδομαδιαίως και η αμοιβή τους περίπου 1.400-1.500 ευρώ (μικτά).

Είναι σαφές πάντως ότι η πρόταση του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει δραστικές περικοπές στις αμοιβές καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να μπουν περισσότερπι στο σύστημα με λιγότερα χρήματα. Διαβάστε ΕΔΩ τι θα γίνει με τους νέους γιατρούς: “Ανοίγουν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους νέους γιατρούς! Τι δήλωσε ο υπ.Υγείας”

Το Δ.Σ. του ΠΙΣ επανέλαβε στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τις θέσεις του ιατρικού κόσμου για συλλογική σύμβαση με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι.

Επίσης, τόνισε ότι η κάλυψη των αναγκών σε ειδικευμένους ιατρούς, πρέπει να αφορά το σύνολο του πληθυσμού και να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Καμία απόφαση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή έξω από τις αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων.

Ο ΠΙΣ θεωρεί όμως ότι το ύψος των δημοσίων δαπανών, το οποίο διατίθεται για την Π.Φ.Υ. δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι πολλά προβλήματα σε σχέση με τις υπηρεσίες περίθαλψης απασχολούν σήμερα τον ιατρικό κόσμο και τους πολίτες και συγκεκριμένα:

– Έχουν περικοπεί οι δαπάνες υγείας στον προϋπολογισμό για το 2018, ο οποίος συζητείται στη Βουλή.
– Υπάρχουν 6.500 κενές θέσεις μονίμων νοσοκομειακών ιατρών, η πλήρωση των οποίων προχωρά με αργούς ρυθμούς.
– Το Σχέδιο Νόμου για τις Ιατρικές Εταιρείες έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

“Οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν αποτελούν δικαιολογία για λαμβάνονται μέτρα τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε ιατρούς και ασφαλισμένους, αλλά και συνολικά στο σύστημα Υγείας- Περίθαλψης.Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύσεις για να διατηρηθεί όρθιο το Σύστημα Υγείας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πλήρως αποδυναμωμένο και λειτουργεί χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού” επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button