ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ιδού οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ με το ειδικό μισθολόγιο!

Με την αγωνία συνεχίζουν να ζουν οι γιατροί του ΕΣΥ, που στο τσακ γλίτωσαν το πάγωμα του χρονοεπιδόματος. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να βρει τα ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην παγώσουν οι αυξήσεις που δικαιούται το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τη διόρθωση της τελευταίας στιγμής: «Γλίτωσαν στο τσακ οι γιατροί το «πάγωμα» των μισθών!»

Μία αύξηση 4% που προστίθεται κάθε δύο χρόνια στο βασικό μισθό και αποτελούσε σημαντικό βοήθημα στους ήδη «κουρεμένους» μισθούς των γιατρών.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια των μνημονίων οι γιατροί έχουν χάσει περίπου το 40% των εισοδημάτων τους με τις εφημερίες να παραμένουν απλήρωτες για μήνες.

Σήμερα οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ διαμορφώνονται από την πρόσθεση του βασικού μισθού (μικτού) συν το Ειδικό επίδομα Νοσοκομειακής απασχόλησης, συν το επίδομα της Βιβλιοθήκης το οποίο είναι και το μοναδικό αφορολόγητο. Το σύνολο του ποσού που προκύπτει φορολογείται όπως εξάλλου και οι εφημερίες.

Ο βασικός μηνιαίος μισθός (μικτός) των γιατρών του ΕΣΥ διαμορφώνεται ως εξής:

α. Συντονιστής Διευθυντής 1.665 €

β. Διευθυντής 1.580 €

γ. Επιμελητής Α` 1.513 €

δ. Επιμελητής Β` 1.321 €

ε. Ειδικευόμενος 1.007 €».

Το Ειδικό επίδομα Νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου οριζόμενο κατά βαθμό, είναι το εξής:

α. Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής 238 €

β. Επιμελητής Α` 205 €

γ. Επιμελητής Β` 174 €

δ. Ειδικευόμενος 190 €

Η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οριζόμενη κατά βαθμό, (γνωστό ως επίδομα βιβλιοθήκης) διαμορφώνεται ως εξής:

α. Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής 225 €

β. Επιμελητής Α` 195 €

γ. Επιμελητής Β` 164 €

δ. Ειδικευόμενος 123 €».

νοσοκομείο

Οι εφημερίες που θα μπορούσαν να …αναπτερώσουν τα εισοδήματα των γιατρών, πληρώνονται συνήθως με καθυστέρηση μηνών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να βασίσει τα οικονομικά του σ αυτές.

Από την άλλη φορολογούνται σε τέτοιο βαθμό που τελικά δεν αποτελούν και την πιο συμφέρουσα λύση για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι μία εφημερία σε καθημερινή μέρα (αργίες και Κυριακές πληρώνονται με μεγαλύτερα ποσά) για γιατρό που λαμβάνει μισθό διευθυντή, αντιστοιχεί καθαρά περίπου σε 70 ευρώ, έπειτα από 17 ώρες συνεχόμενες εργασίας.

Αν μάλιστα είναι κανείς ειδικευόμενος, τότε τα πράγματα είναι σαφώς πολύ χειρότερα. Διαβάστε ΕΔΩ τι τραβάνε οι ειδικευόμενοι γιατροί: «Ειδικευόμενος γιατρός στην Ελλάδα: Απλήρωτος, με 36 ώρες εργασίας συνεχόμενες και ωρομίσθιο 2,9 ευρώ!»

Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά πυκνά οι γιατροί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ίσως γι’ αυτό και το …«editorial: Γιατί οι Έλληνες γιατροί έπρεπε να γίνουν μανικιουρίστες!» (πατήστε ΚΛΙΚ) έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γλίτωσαν στο τσακ οι γιατροί το «πάγωμα» των μισθών! Διόρθωση της τελευταίας στιγμής

Ειδικευόμενος γιατρός στην Ελλάδα: Απλήρωτος, με 36 ώρες εργασίας συνεχόμενες και ωρομίσθιο 2,9 ευρώ!

«Μικρός», «Βοηθός», «Περαστικός» (Ή πώς είναι να κάνει κανείς ειδικότητα στην Ελλάδα)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button