Συνεντεύξεις - Άρθρα

Ιδού ποια είναι η κατάσταση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας

Μετά την διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές κλινικές που ήταν πραγματικά κόλαφος, δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους. Άλλωστε μιλάμε για μειώσεις της τάξης του 35% στους μισθούς.

Η ΟΣΝΙΕ εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας και έτσι έχουμε πλήρη εικόνα για τους εργαζόμενους στον κλάδο μας.

Εμείς ως ΟΣΝΙΕ προσφύγαμε στη δικαιοσύνη για την ακύρωση αυτής της διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ, η οποία εκδικάζεται στις 25 Απριλίου και φυσικά θα αγωνιστούμε για την δικαίωση μας μέχρι τέλους.

Οι εργαζόμενοι στους μεγάλους ομίλους υπέστησαν τραγικές μειώσεις. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, είχαμε και τους εργοδότες που έλεγαν ότι ο ΟΜΕΔ έβγαλε μείωση 35% ενώ «εμείς σου κάνουμε μόνο 10%» ενώ δεν παρέλειπαν και να κλαίνε με… κροκοδείλια δάκρυα.

Οι μεγάλες ανισότητες

Οι ανισότητες βεβαία προκύπτουν όταν σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία εφαρμόζεται η σύμβαση της ΟΣΝΙΕ αλλά και παράλληλα η σύμβαση της ΓΣΕΕ. Έχουμε συναδέλφους να πληρώνονται με 586 ευρώ. Στις μικρότερες κλινικές του κλάδου αλλά και στα γηροκομεία η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική εκεί δεν εφαρμόζεται καν η σύμβαση της ΟΣΝΙΕ και οι εργαζόμενοι είναι όλοι σχεδόν με αμοιβές στα 586 ευρώ.

Και φυσικά μιλάμε για έναν κλάδο που είναι κερδοφόρος, καθώς το ΕΣΥ αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο πολίτης για την υγεία του που είναι το  πολυτιμότερο αγαθό απευθύνεται και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι όλοι οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων δίνουν το καλύτερο τους εαυτό για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς.
Όμως η υπερπροσπάθεια και οι θυσίες των εργαζομένων δεν δείχνουν να συγκινούν τους εργοδότες οι οποίοι σε αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου αποφεύγουν τη συζήτηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ) μπορεί να στέλνουν τους δικηγόρους τους για να παίρνουν αναβολές από το Εφετείο, η λύση των προβλημάτων μας όμως δεν σηκώνει άλλη αναβολή.

Οι εργοδότες προβάλλοντας πάντα το claw back και το rebate που τους έχει επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ ως επιχείρημα, προσπαθούν να το «περάσουν» στους εργαζομένους. Αυτό φυσικά δε θα επιτρέψουμε να γίνει με όλες μας τις δυνάμεις .

Εκπροσωπώντας και την παράταξη της Αδέσμευτης Αγωνιστικής Κίνησης θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των συναδέλφων αλλά και για την υπογραφή μιας αξιοπρεπούς κλαδικής σύμβασης.

ΚΡΕΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΣΝΙΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κούρεμα μισθών 35% στους εργαζόμενους στις Ιδιωτικές Κλινικές! Σε απεργία ο κλάδος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button