ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ιδού ποιο είναι το όραμα του υπ.Υγείας για το 2017! Όλοι οι στόχοι

Σε ένα πολυσέλιδο έγγραφο που δημοσιεύτηκε μάλιστα και στη «Διαύγεια» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους εδώ και δύο χρόνια, διατυπώνει το …όραμά του για την Υγεία.

Να σημειωθεί πάντως πως στα δυο χρόνια που βρίσκεται στην ίδια θέση, έχει …κατορθώσει να περάσει μόλις δύο νομοσχέδια, αυτό για τους ανασφάλιστους και πρόσφατα αυτό για την Ψυχική Υγεία.

Ο …πολυπράγμων αλλά προπαντός αθόρυβος υπουργός Υγείας δημοσιοποίησε τους στρατηγικούς του στόχους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του με την ονομασία: «Καθορισμός στρατηγικών στόχων και αξόνων παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας, για τις Υπηρεσίες Υγείας της Χώρας, έτους 2017, (με χρονική περίοδο εφαρμογής την τριετία 2017- 2020)».

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει μεταξύ άλλων: “Επίδειξη υψηλού επιπέδου επαγγελματισμού ως προς την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, μέσω της διασφάλισης υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας“.

Σε ότι αφορά στους στόχους της ηγεσίας, όπως αναφέρεται, επιθυμεί να υπάρξει «Ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα ενισχύουν τον Ηγετικό-Επιτελικό ρόλο του Υπουργείου ως Φορέα στρατηγικών και διαδικασιών προώθησης αλλαγών βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, με την καθιέρωση σχετικών διαδικασιών».

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Δίκτυο Μονάδων σε όλη τη χώρα ευαγγελίζεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αλλά προς ώρας ούτε το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν έχει ολοκληρωθεί, το οποίο επεξεργάζεται ειδική ομάδα για πάνω από έναν χρόνο. Άλλωστε ο ίδιος ο Ανδρεάς Ξανθός παραδέχτηκε πρόσφατα ότι θα έρθει με καθυστέρηση. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: “Με καθυστέρηση έρχεται το νέο ΠΕΔΥ! Όλα τα αγκάθια”

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο όραμά του: «Ανάπτυξη σε όλη τη χώρα Δικτύου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), μέσω αποκεντρωμένων δομών (Τοπικών Μονάδων Υγείας-ΤΟΜΥ) και Κέντρων Υγείας (αγροτικού και αστικού τύπου). Στόχος είναι οι ΤΟΜΥ να αποτελέσουν το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρέχοντας ολιστική, συντονισμένη και αποτελεσματική φροντίδα υγείας”.

Ακόμη και οι ΤΟΜΥ βέβαια ψηφίστηκαν άρον άρον με τρπολογία προκειμένου να προωθηθούν έστω οι προσλήψεις με χρήματα από τι ΕΣΠΑ. Δείτε ΕΔΩ γιατί προωθήθηκαν οι ΤΟΜΥ ξεχωριστά από το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το νέο ΠΕΔΥ, παρότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι: «Γιατί ψηφίστηκε άρον άρον η τροπολογία για τις ΤΟΜΥ; Όλο το παρασκήνιο»

Όραμα και για την εκπαίδευση

Μέχρι το 2020 οπότε και έχει σχεδιαστεί το όραμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να εκπαιδευτεί και το προσωπικό του τομέα της Υγείας αλλά και οι νέοι γιατροί.

Και αυτό διότι προβλέπεται: «Ανάπτυξη εθνικού σχεδίου εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης για το ανθρώπινο δυναμικό του Τομέα Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας» καθώς και: «Αναδιοργάνωση του συστήματος πρακτικής άσκησης των σπουδαστών στις δημόσιες δομές υγείας».

Από την άλλη όμως ο υπουργός Υγείας δεν αφήνει σε …ησυχία ούτε τους ειδικευόμενους γιατρούς αφού ξεκάθαρα ανακοινώνει αλλαγές στην εκπαίδευσή τους. «Αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με έμφαση στην ΠΦΥ και στη Δημόσια Υγεία».

Βέβαια στο μεταξύ ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ σε ομιλία του έριξε τη βόμβα για τους ειδικευόμενους γιατρούς ότι είναι: «εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι». Γεγονός που ερμηνεύτηκε από πολλούς ότι άνοιξε ουσιαστικά την πόρτα για κατάργηση των αμοιβών.

Τακτική μάλλον συνηθισμένη από τους πολιτικούς άνδρες οι οποίοι διοχετεύουν με διάφορους τρόπους πληροφορίες ώστε να μετρήσουν τις αντιδράσεις. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr που προκάλεσε σάλο: «Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων; Τι αλλαγές έρχονται στις ειδικότητες».

Να σημειωθεί ότι το συνολικό όραμα του υπουργού Υγείας με βάση το σχέδιο του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο: Έκτακτο χαράτσι σε όλους τους γιατρούς 10 χρόνια μετά!

Κίνημα Νέων Ιατρών: Λάβροι εναντίον της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις ειδικότητες! Τι ζητούν

Ποιες περιόδους θα διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button