Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Ιλαρά: Τι είναι και πως θα προστατευθείτε

Η ιλαρά είναι μια παιδική αρρώστια η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξαλειφθεί λόγω των εμβολιασμών των παιδιών από τη νηπιακή ηλικία. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια άκρως μεταδοτική λοίμωξη που προκαλεί εξανθήματα σε όλο το σώμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς μοιάζουν πολύ με εκείνα του απλού κρυολογήματος. Αυτά περιλαμβάνουν:

υψηλό πυρετό,

καταρροή,

φτέρνισμα,

πονόλαιμο και βήχα

πρήξιμο στους λεμφαδένες

Όταν αυτά αρχίσουν και υποχωρούν τότε εκδηλώνονται κόκκινες κηλίδες μέσα στο στόμα και στην συνέχεια πολλά εξανθήματα σε όλο το σώμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic η περίοδος επώασης της ιλαράς είναι περίπου από επτά έως 18 ημέρες  μέχρις ότου εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Παραμονή στο σπίτι και αποφυγή συνάντηση με άλλα άτομα ώστε μην εξαπλωθεί η ασθένεια. Προσοχή απαιτείται η παραμονή τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες στο σπίτι αφότου τα εξανθήματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά.

Λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων για να πέσει ο πυρετός

Κατανάλωση πολλών υγρών.

Οι περισσότεροι πάσχοντες γίνονται καλύτερα μέσα σε δυο εβδομάδες. Όμως, η ιλαρά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει επικίνδυνα προβλήματα, όπως μόλυνση των πνευμόνων (πνευμονία) ή πρήξιμο του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και μηνιγγίτιδα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το εμβόλιο αποτελεί ασπίδα προστασίας και καλούν όσους δεν το έχουν κάνει να σπεύσουν ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button