Ινομυαλγία και φυσικοθεραπεία -Πως μπορούν να βοηθήσουν τα μηχανήματα

Μιχάλης Σαμαράς

Οι επιστήμονες σιγά- σιγά ξετυλίγουν το μυστήριο του συνδρόμου της ινομυαλγίας (FMS). Αντί για μια πάθηση που συνεπάγεται επίπονο μυοσκελετικό πρόβλημα, φαίνεται όλο και περισσότερο ως περίπλοκη διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει (εν μέρει) τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται τα μηνύματα του πόνου.

Ο πόνος είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ινομυαλγίας. Για μεγάλο διάστημα, η διάγνωση βασιζόταν στον αριθμό των επώδυνων σημείων. Αλλά, παρουσία άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών ύπνο, η διάγνωση έχει μετατοπιστεί σε μια πιο συνολική προσέγγιση.

Πέρα από τα τυπικά σωματικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο της ινομυαλγίας, εντοπίζεται επίσης και ένα κοινό ιστορικό (κακοποίηση, προωρότητα, πόνοι στην παιδική ηλικία) και πιθανώς κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Δεδομένου, όμως, ότι το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, η θεραπεία περιλαμβάνει τώρα αυτό που λέμε πολυτροπική διαχείριση. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μια πιο συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι επιμέρους αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πόνου.

Φυσικοθεραπεία με συνδυασμό άσκησης και εφαρμογή σύγχρονων μηχανημάτων

Για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας συστήνεται φυσικοθεραπεία που θα συνδυάζει την άσκηση με την εφαρμογή του μηχανήματος TECAR.

ΆΣΚΗΣΗ

Μέτρια έντονη άσκηση που θα επιβλέπεται από φυσικοθεραπευτή. Η παρουσία του φυσικοθεραπευτή είναι απαραίτητη για να βρεθεί -σε συνεργασία με τον ασθενή– εκείνο το πρόγραμμα που θα αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η άσκηση συμβάλει στη μείωση του πόνου και της κατάθλιψης, καθώς και στη βελτίωση του ύπνου. Ο καλός ύπνος το βράδυ βελτιώνει επίσης το μυϊκό πόνο και «φτιάχνει» τη διάθεση.

Η υψηλής έντασης αερόβια δραστηριότητα δεν είναι ο στόχος. Αντιθέτως, στους ασθενείς συστήνεται να αποφεύγουν την έντονη άσκηση. Είναι μακράν καλύτερα να να φτιαχτεί ένα συνεπές πρόγραμμα 20- 30 λεπτών σωματικής δραστηριότητας και άσκηση για 4-5 φορές την εβδομάδα, παρά να ξεκινήσει κανείς με ένα πρόγραμμα με ρυθμούς στους οποίους δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο ασθενής.

Τεχνολογία αιχμής για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας

Η τεχνολογία αιχμής αλλάζει τα δεδομένα στην ιατρική τα τελευταία χρόνια, με όλο και πιο εντυπωσιακό τρόπο. Στη φυσικοθεραπεία, δε, κατασκευάζονται μηχανήματα που κάνουν κυριολεκτικά «θαύματα», αφού επιταχύνουν τη θεραπεία με απολύτως φυσικό τρόπο και χωρίς καθόλου πόνο.

Ένα από αυτά τα μηχανήματα είναι το μηχάνημα TECAR (TRC), το οποίο τροφοδοτεί τον οργανισμό με νέα φυσική ενέργεια που βοηθάει στην αιματική κυκλοφορία και στον μεταβολισμό των κυττάρων. Μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως μετά το τραύμα, μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές τη μέρα λόγω της απουσίας αντενδείξεων των δευτερογενών φαινομένων, και επίσης μειώνει το χρόνο ανάρρωσης.
Ως προς την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας μπορεί να βοηθήσει την ανακούφιση του πόνου στα λεγόμενα επώδυνα σημεία.

Η εκπαίδευση του ασθενούς είναι πρωταρχικής σημασίας για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Οι πάσχοντες από το σύνδρομο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο πόνος, η κατάθλιψη και η κόπωση μπορεί να υποχωρήσουν, αλλά μπορεί να πάρει εβδομάδες έως και μήνες. Χρειάζεται να επιδείξουν υπομονή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μιχάλης Σαμαράς
Φυσικοθεραπευτής
www.physionow.gr

HR:
Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα