ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Ινσουλίνη: Μύθοι και αλήθειες για τα οφέλη της στην υγεία!

Η ινσουλίνη είναι μια βασική ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν καταναλώνουμε λίπη, πρωτεΐνες ή /και υδατάνθρακες. Μάλιστα η ποσότητα της απελευθέρωσης της ινσουλίνης εξαρτάται από τον οργανισμό αλλά και το είδος των τροφίμων που καταναλώνει ο κάθε ένας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 347 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαβήτη, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο διαβήτης θα είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030.

Η πιο κοινή μορφή σακχαρώδη διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 2 ο οποίος συνήθως αντιμετωπίζεται με την πρόσληψη ινσουλίνης η οποία μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η τύφλωση, ο ακρωτηριασμός, η νεφρική ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό.

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ανάγκες για ινσουλίνη θα αυξηθούν κατά 20% μέσα στα επόμενα 13 χρόνια.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε ήδη αρκετά στοιχεία γύρω από την ινσουλίνη, υπάρχουν κάποιοι μύθοι που ακόμα καλά κρατούν και τους ξεδιαλύνουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μύθος: Αν ξεκινήσω ινσουλίνη, θα γίνει δύσκολη η καθημερινότητά μου.

Ειδικά με τις νέες γενιές ινσουλίνες, αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται μόνο τη βασική ινσουλίνη, η οποία μπορεί να χορηγείται μια φορά την ημέρα, ενώ η ειδική πένα χορήγησης έχει απλουστεύσει εξαιρετικά τη διαδικασία.

Μύθος: Δεν θα μπορώ να κάνω τις ενέσεις στον εαυτό μου.

Οι σύγχρονες πένες έχουν πολύ μικρή βελόνα, η πιο μικρή που υπάρχει έχει μήκος μόλις 4 χιλιοστά, και η ρύθμιση της δόσης γίνεται πολύ πιο εύκολα. Η ίδια η ένεση γίνεται υποδόρια στην κοιλιά, στα μπράτσα ή στους μηρούς και είναι ουσιαστικά ανώδυνη.

Αλήθεια: Η ινσουλίνη ενδέχεται να μειώσει πολύ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει υπογλυκαιμία.

Πράγματι, αυτό μπορεί να συμβεί αλλά δεν είναι συχνό. Η κατανάλωση όμως μιας ποσότητας υδατανθράκων, όπως ένα φακελάκι κρυσταλλική ζάχαρη, μισό ποτήρι χυμό φρούτων, ή δύο-τρεις ταμπλέτες γλυκόζης, επαναφέρουν γρήγορα στο φυσιολογικό τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Αλήθεια: Η ινσουλίνη θα με βοηθήσει να νιώθω καλύτερα.

Εφόσον ο οργανισμός σας έχει έλλειψη ινσουλίνης οι ασθενείς κατά γενική ομολογία νιώθουν καλύτερα όταν ξεκινούν τη θεραπεία.

Μύθος: Η ινσουλίνη είναι για πάντα

Όχι απαραίτητα. Μερικοί πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειαστούν ινσουλίνη προσωρινά, ενώ άλλοι επ ‘αόριστον.

Μύθος: Ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά

Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό. Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να πάρουν βάρος μετά την έναρξη της θεραπείας με ινσουλίνη. Ωστόσο, η θεραπεία από μόνη της δεν προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά επειδή το σώμα υπόκειται σε αλλαγές και αρχίζει να επεξεργάζεται τη γλυκόζη στο αίμα πιο φυσιολογικά, ενδέχεται ο ασθενής να πάρει βάρος. Όμως αυτή η αύξηση μπορεί να είναι παροδική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προδιαβήτης: Δείτε πως θα μειώσετε τον κίνδυνο

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button