ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΙΣΑ προς γιατρούς: Μην αποδέχεστε να γίνετε υπεύθυνοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων! Νέοι κίνδυνοι

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν φθάσει στον ΙΣΑ λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ότι εταιρείες, ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές αλλά και άλλες ιατρικές εταιρείες, πιέζουν τους συνεργαζόμενους γιατρούς να αναλάβουν υπεύθυνοι για την τήρηση του λεγόμενου GDPR.

Ωστόσο η αρμοδιότητα αυτή όσο …κολακευτική και αν ακούγεται, κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τους γιατρούς, καθώς μπορεί να κληθούν να πληρώσουν ακόμη και τα τσουχτερά πρόστιμα εάν δεν προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τι πρόστιμα προβλέπονται: “Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά που δεν προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών!”

Γι αυτό και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στα μέλη του σχετικά με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και συστήνει να μην αποδέχονται πιέσεις για υπέρμετρους και καταχρηστικούς όρους εις βάρος τους από τις εταιρίες που εργάζονται, καθώς “έχει υποπέσει στην αντίληψη του ΙΣΑ προσπάθεια να καταστεί υπεύθυνος έναντι της εταιρείας ο ιατρός για τυχόν παράβαση των διατάξεων περί προσωπικών δεδομένων και συνεπεία αυτής ζημίας ή αξίωσης τρίτων”.

Ο ΙΣΑ συστήνει στα μέλη του να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει δώσει για το θέμα και να ενημερώνονται για τα νεότερα δεδομένα από την ιστοσελίδα του Συλλόγου. Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες του ΙΣΑ: “Χρήσιμες οδηγίες για τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών δια χειρός Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών! Τι συστήνει!”

Πάντως με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν καταγραφεί πολλές ιδιωτικές μονάδες υγείας αλλά κυρίως δημόσιες, δεν έχουν προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα που επιβάλει η Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβληθούν άμεσα υψηλά πρόστιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον “αέρα” τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών! Τι μέτρα λαμβάνουν νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά με αφορμή τους νέους κανόνες της Ε.Ε.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button