ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΙΣΑ προς υπ.Υγείας: Αλλάξτε τώρα το σύστημα με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Κινδυνεύουν ασθενείς

Και αυτό διότι κατά τον ΙΣΑ δημιουργούνται νέα εμπόδια στη συνταγογράφηση σημαντικών διαγνωστικών εξετάσεων μετακυλίοντας το κόστος τους στον ασθενή.

Σημαντικά εμπόδια στη συνταγογράφηση απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων, βάζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, με την υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα, στην οποία τίθενται νέα κριτήρια αυστηρά λογιστικά και αριθμητικά, στη συνταγογράφηση των εξετάσεων, παραβλέποντας την επιστημονική τεκμηρίωση και την ανάγκη των ασθενών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο γιατρός δεν μπορεί πλέον να συνταγογραφήσει βασικές εξετάσεις και ο ασθενής θα κληθεί να επιβαρυνθεί το κόστος τους.

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας κ.κ. Ξανθό και Πολάκη, στην οποία επισημαίνεται ότι με τη με την εν λόγω απόφαση, διακυβεύεται η υγεία των ασθενών και παρεμποδίζεται το ιατρικό έργο.

Ειδικότερα -όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΙΣΑ– η εφαρμογή της απόφασης συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία των γιατρών αλλά και δυσμενείς συνέπειες για τους ασθενείς, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στην ποιότητα παροχής των ιατρικών υπηρεσιών, και τούτο διότι στον μέσο όρο παραπεμπτικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εξετάσεων που γράφονται για την συγκεκριμένη πάθηση (ICD-10) ανά ειδικότητα, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός αν αφορά Βιοχημικές – Αιματολογικές, απεικονιστικές ή άλλης κατηγορίας εργαστηριακές εξετάσεις.

«Γίνεται λοιπόν σαφώς αντιληπτό ότι με την χρήση του μέσου όρου υπάρχει πάντα υπέρβαση του 20% σε συγκεκριμένες παθήσεις και κατά συνέπεια αδυναμία αναγραφής συγκεκριμένων εξετάσεων που είναι απόλυτα απαραίτητες για τους ασθενείς» σημειώνεται από τον ΙΣΑ.

Γι αυτό και ο Σύλλογος ζητά να υπάρξει διαχωρισμός των παραπεμπτικών, ανάλογα με την κατηγορία των εργαστηριακών εξετάσεων στην οποία υπάγονται.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button