Ειδήσεις Υγείας

Ιός Ζίκα: Γιατί απειλεί περισσότερο τις εγκύους;

Ο ιός Ζίκα προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς συνδέεται με τη δραματική αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας εκ γενετής ανωμαλίας που χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος του κρανίου και του εγκεφάλου.

Φορείς του ιού Ζίκα είναι μόνο τα κουνούπια. Ο ιός δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.

Τα συμπτώματα του ιού Ζίκα είναι ήπια και εκδηλώνεται συνήθως με πυρετό και δερματικά εξανθήματα. Επίσης οι πάσχοντες υποφέρουν από μυϊκούς  πόνους και πόνους στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα επιμένουν συνήθως από δύο έως επτά ημέρες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία απλά οι γιατροί χορηγούν φάρμακα για να ανακουφιστούν οι ασθενείς από τον πόνο και τον πυρετό.

Γιατί κινδυνεύουν τα  έμβρυα;

Όταν προσβάλλεται μια έγκυος από τον ιό Ζίκα, το αγέννητο μωρό της διατρέχει κίνδυνο. Η μόλυνση της εγκύου από τον ιό συνδέεται με την εμφάνιση της μικροκεφαλίας στο μωρό. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν κατά πόσο ο αντίκτυπος της μόλυνσης διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Η μικροκεφαλία συνδέεται με νοητική υστέρηση και καθυστερήσεις στην ομιλία, την κίνηση και την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία την περασμένη χρονιά κατεγράφησαν στη Βραζιλία περισσότερα από 3.500 νέα περιστατικά μικροκεφαλίας, τα οποία μπορούν πιθανώς να αποδοθούν στον ιό Ζίκα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button