Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Ιός Κοξάκι: Πώς μεταδίδεται, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Ο Ιός Κοξάκι θεωρείται άκρως μεταδοτικός και μπορεί να μεταδοθεί από άπλυτα χέρια μέσω σταγονιδίων και από επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinc ο ιός εξαπλώνεται εύκολα σε μέρη, όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί και κατασκηνώσεις. Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί με τον ιό Κοξάκι είναι πιο μεταδοτικά κατά την πρώτη εβδομάδα που ασθενούν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός Κοξάκι προκαλεί ήπια γριππώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Συμπτώματα

Ο ιός Coxsackie εκδηλώνεται όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinc με ξαφνικά υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ενώ μερικά παιδιά έχουν επίσης πόνο στο λαιμό, κοιλιακή δυσφορία, ή ναυτία. Στα περισσότερα παιδιά, ο πυρετός διαρκεί περίπου τρεις ημέρες.

Ο ιός Κοξάκι μπορεί επίσης να προκαλέσει λοίμωξη σε χέρια, πόδια και στόμα: Ένα είδος του ιού coxsackie, προκαλεί επώδυνες φλύκταινες με κόκκινο χρώμα στον λαιμό, στην γλώσσα, τα ούλα καθώς και στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών.

Περιστασιακά, ο ιός Κοξάκι μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές λοιμώξεις που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με εισαγωγή σε ένα νοσοκομείο όπως είναι η Ιογενής μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα και η μυοκαρδίτιδα!

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό Coxsackie συνεχίζουν οι ερευνητές της mayo clinc Το πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη προστασία. Πρέπει τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους συχνά, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας (ειδικά σε δημόσιους χώρους), πριν από τα γεύματα και πριν το φαγητό.

Τα κοινόχρηστα παιχνίδια σε κέντρα παιδικής φροντίδας θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με απολυμαντικό, επειδή ο ιός μπορεί να ζήσει σε αυτά τα αντικείμενα για μέρες.

Τα παιδιά που ασθενούν με τον ιό Κοξάκι θα πρέπει να μείνουν μακριά από το σχολείο για λίγες ημέρες, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button