Ειδήσεις Υγείας

Κάλοι στα πόδια: Πως θα τους αφαιρέσετε;

Οι κάλοι στα πόδια σχηματίζονται στο δέρμα σε σημεία αυξημένης πίεσης, ή/και τριβής και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επώδυνος.

Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται κατά κανόνα στο εξωτερικό από τα δάχτυλα και σε σημεία που έρχονται σε τριβή με το παπούτσι.

Τι προκαλεί τους κάλους

Λάθος νούμερο στα παπούτσια ή φθαρμένα παπούτσια και κάλτσες

Αν δεν φοράτε καθόλου παπούτσια

Δραστηριότητες που αυξάνουν την τριβή στο δέρμα των χεριών και των ποδιών, όπως αθλητικές δραστηριότητες

Φυσικές προεξοχές των οστών ή κατασκευαστικές παραμορφώσεις, όπως η σφυροδακτυλία

Λάθος περπάτημα (το ένα πέλμα πιέζεται περισσότερο από το άλλο)

Αντιμετώπιση

Οι κάλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλούς τύπους φαρμακούχων προϊόντων, τα οποία μαλακώνουν με χημικές ουσίες το παχύ, νεκρό δέρμα στο επίμαχο σημείο. Αυτά τα προϊόντα έχουν όλα την ίδια δραστική ουσία, το σαλικυλικό οξύ.

Το σαλικυλικό οξύ είναι κερατολυτικό, κάτι που σημαίνει ότι διαλύει την πρωτεΐνη (κερατίνη) που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος στο παχύ στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος που δημιουργούν τους κάλους. Τα προϊόντα αυτά είναι ήπια και ασφαλή για τους περισσότερους και διατίθενται σε επιθέματα και σταγόνες.

Με αυτές τις θεραπείες, θα προσέξετε ότι ο κάλος θα αρχίσει να ασπρίζει και έτσι θα μπορέσετε να αφαιρέσετε το νεκρό ιστό σιγά-σιγά μέχρι να έχει φύγει τελείως ο κάλος.

Τι πρέπει να προσέξετε

Γενικά συνιστάται στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, ή εκείνα με ευπαθές δέρμα, ή με κακή κυκλοφορία του αίματος, να μην εφαρμόζουν προϊόντα με σαλικυλικό οξύ, επειδή υπάρχει περίπτωση να προκληθεί έλκος στο δέρμα.

Καλό είναι να μην επιχειρήσετε να κόψετε ή να ξυρίσετε τους κάλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνη μόλυνση των περιβαλλόντων ιστών σε εκείνο το σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόνος στις αρθρώσεις: Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες;

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button