Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Κάπνισμα: Δείτε τι θα αλλάξει στο σώμα σας μόλις το κόψετε…

Όμως για διάφορους λόγους δεν έχετε ακόμη πάρει την απόφαση ή τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν καταφέρατε να το κόψετε μαχαίρι. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι κόβοντας το τσιγάρο κερδίζετε…

30 λεπτά μετά τη διακοπή, η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
24 ώρες μετά τη διακοπή, το μονοξείδιο του άνθρακα έχει αποβληθεί από τον οργανισμό.
48 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, βελτιώνεται η όσφρηση και η γεύση σας.
2 μέρες μετά τη διακοπή: Οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται και σίγουρα θα ξαναγευτείτε με απόλαυση το αγαπημένο σας φαγητό.
3 μέρες μετά τη διακοπή: Η αναπνοή σας θα αρχίσει να βελτιώνεται και θα μπορείτε να τρέχετε χωρίς να ξεφυσάτε. Σε αυτό το σημείο, η νικοτίνη θα έχει αποβληθεί εντελώς από το σώμα σας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης που αναφέραμε παραπάνω θα κορυφωθούν αυτές τις μέρες.
2-3 εβδομάδες μετά τη διακοπή: Η κυκλοφορία του αίματος και των πνευμόνων βελτιώνονται θεαματικά, λόγω των αναγεννητικών διαδικασιών που γίνονται στον οργανισμό σας. Στους περισσότερους καπνιστές τα συμπτώματα στέρησης εξαφανίζονται στις 2 εβδομάδες.

1-9 μήνες μετά τη διακοπή: Ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή αρχίζουν σιγά σιγά και εξαφανίζονται. Ακόμα και για τους βαρείς καπνιστές τα συμπτώματα στέρησης δε θα διαρκέσουν περισσότερο από λίγους μήνες μετά τη διακοπή.

1 χρόνο μετά τη διακοπή: Μετά από ένα χρόνο χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο έχει μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με τότε που καπνίζατε.
5 χρόνια μετά τη διακοπή: Ο κίνδυνος για καρκίνο του στόματος, φάρυγγα, οισοφάγου και ουροδόχου κύστης μειώνεται κατά 50%. Ο κίνδυνος να πάθετε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ίδιος με αυτόν ενός μη καπνιστή μετά από 2-5 χρόνια διακοπής.

10 χρόνια μετά τη διακοπή: Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα είναι περίπου στο μισό συκριτικά με ένα άτομο που συνεχίζει να καπνίζει. Επιπλέον οι πιθανότητες για καρκίνο του λάρυγγα και του παγκρέατος μειώνονται.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button