Ειδήσεις Υγείας

Κάψιμο στην γλώσσα: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες που το πυροδοτούν;

Επιστημονικά ο όρος ονομάζεται, γλωσσοδυνία ή burning mouth syndrome. Συχνά οι πάσχοντες εξηγούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα σε σχετική έρευνα που δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση Plos One νιώθουν έναν αμβλύ πόνο στην γλώσσα που πολλές φορές επεκτείνεται σε όλο το στόμα. Το σύμπτωμα αυτό συνοδεύεται αρκετά συχνά από ξηροστομία και κακοσμία στόματος.

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για το κάψιμο στη γλώσσα μπορεί να είναι από απλά οδοντικά προβλήματα έως πιο σύνθετα όπως ορμονικές παθήσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές για την αντιμετώπιση τους συμπτώματος αυτού πρώτα θα πρέπει να αποκλείονται τα γενικότερα στοματικά και οδοντικά προβλήματα όπως τερηδόνα, στοματικές φλεγμονές και αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα στοματικής υγιεινής.

Επίσης θα πρέπει να αποκλείονται οι παθήσεις των βλεννογόνων της στοματικής κοιλότητας ή λευκοπλακία και τυχών μύκητες στην στοματική κοιλότητα.

Άλλες παθήσεις που μπορούν να αποτελούν αιτία για το αίσθημα καψίματος της γλώσσας είναι:

οι ορμονικές παθήσεις (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα),

γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και

η έλλειψη σημαντικών βιταμινών όπως βιταμίνης Β12, Β2, Β3, φολικού οξέως και σιδήρου.

Τι να κάνετε

Διατήρηση της καλής υγιεινή της στοματικής κοιλότητας.

Καλό είναι να αποφεύγετε τα στοματικά διαλείμματα που περιέχουν οινόπνευμα.

Για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας επιβάλλεται η κατανάλωση πολλών υγρών

Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button