ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ στο όριο! Ξέμειναν και από …μελάνια!

Μετά τα βαμβάκια, τα φάρμακα και τα κάθε είδους υλικά, τελειώνουν στο σύστημα ακόμη και τα …μελάνια! Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να τυπωθούν οι συνταγές των φαρμάκων για τους ασθενείς.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού στις Σέρρες όπου οι εργαζόμενοι αλλά και οι υπεύθυνοι βρέθηκαν μπροστά σε σοβαρό προβλήματα στη συνταγογράφηση, αφού έχει τελειώσει το μελάνι του εκτυπωτή με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να «γράψουν» τα φάρμακα αλλά και τις εξετάσεις τους.
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ : «Σέρρες: Δεν γράφουν συνταγές στο κέντρο Υγείας Στρυμονικού γιατί δεν έχουν μελάνι!».

Η ίδια κατάσταση βέβαια επικρατεί και στα περισσότερα Κέντρα Υγείας της χώρας με αποκορύφωμα λίγο πριν τις γιορτές σε πολλά από αυτά να έχει λήξει ακόμη και η σύμβαση με τα συνεργεία καθαρισμού λόγω έλλειψης ρευστότητας και να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς…καθαριότητα! Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι θα έμπαινε κατ’ ευθείαν λουκέτο.
Τελικώς λίγο πριν εκπνεύσει το 2015 οι συμβάσεις ανανεώθηκαν άρον άρον για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας.

Και στις μονάδες του ΠΕΔΥ όμως οι συνθήκες είναι αντίστοιχες. Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας να επιχειρεί να στήσει το σύστημα από την αρχή, διευρύνοντας ακόμη και το ωράριο λειτουργίας του έως τις 10 το βράδυ, αλλά προς ώρας λείπουν και τα βασικά υλικά.

Έτσι και στο ΠΕΔΥ της Μυτιλήνης που βρίσκεται στην καρδιά της άφιξης των προσφύγων οι προμηθευτές τείνουν να κόψουν την πίστωση για βασικά υλικά επειδή δεν έχουν πληρωθεί εδώ και καιρό.
Ακόμη και τα οξυγόνα αρχίζουν να τελειώνουν στο ΠΕΔΥ του νησιού, ενώ και εκεί τα μελάνια έχουν γίνει …είδος προς εξαφάνιση με συνέπεια και η συνταγογράφηση να γίνεται με φειδώ.

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να αναδιοργανώσει το σύστημα μετατρέποντας τις μικρές μονάδες του ΠΕΔΥ σε περιφερειακές και καθιστώντας ορισμένες κεντρικές, ως μονάδες αναφοράς ειδικά για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές που προωθούνται τόσο για τα εργαστήρια όσο και για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ: «Ετοιμάζεται το νέο ΠΕΔΥ! Τι προβλέπει το σχέδιο για γιατρούς –εργαστήρια».

Φαίνεται πάντως πως η όλη υπόθεση θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες δεδομένου και της πίεσης της τρόικας και του 3ου μνημονίου, που προβλέπει ότι αν οι μονάδες του ΠΕΔΥ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες θα αγοράζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Δείτε ΕΔΩ τι ακριβώς προβλέπει το 3ο μνημόνιο για τις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΠΕΔΥ για τους επόμενους μήνες.

Ίσως γι αυτό και στο νέο σχέδιο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας να προγραμματίζει πως αν οι γιατροί που θα ενταχθούν στο σύστημα με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν επαρκούν, τότε θα ξεκινήσει συνεργασία και με ιδιώτες γιατρούς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button