ΆρθραΕμβόλιαΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Κίνδυνος ελλείψεων σε σημαντικά εμβόλια! Ο απαγορευμένος κατάλογος του ΕΟΦ

Στην απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για εμβόλια που αφορούν σε συχνές ασθένειες, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ειδικότερα με βάση απόφαση της προέδρου του ΕΟΦ Κατερίνας Αντωνίου, απαγορεύονται οι εξαγωγές γνωστών εμβολίων προκειμένου να μην αδειάσουν τα “ράφια” της ελληνικής αγοράς.

Άλλωστε είναι γνωστό φαινόμενο να πραγματοποιούνται εξαγωγές είτε εμβολίων είτε φαρμάκων σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπου η πώληση τους είναι πιο συμφέρουσα.

Αποτέλεσμα όμως είναι να καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων και οι Έλληνες ασθενείς να μην εξυπηρετούνται. Το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών έχουν καταγγείλει πολλές φορές οι φαρμακοποιοί αλλά παρ αυτά συνεχίζει να υφίσταται.

Να σημειωθεί ότι το “χρηματιστήριο” των παράλληλων εξαγωγών κινείται τα τελευταία χρόνια από 400 έως 600 εκατ.ευρώ, ανάλογα με το πόσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Όσο οι τιμές πέφτουν τόσο αυξάνονται οι εξαγωγές των φαρμάκων καθώς μεγαλώνει το κέρδος για όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Ο ΕΟΦ πάντως επισημαίνει ότι έπειτα από διαρκή αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας φαρμάκων στην αγορά, προχωρά στις απαγορεύσεις προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών με τα συνδυασμένα εμβόλια που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη και τα εμβόλια έναντι της ηπατίτιδας.

Συγκεκριμένα:

1) Προστίθενται στον κατάλογο των προσωρινά απαγορευομένων προς παράλληλη εξαγωγή, ενδοκοινοτική διακίνηση και αποθεματοποίηση, τα φάρμακα REPEVAX (αναμνηστικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας) Ενέσιμο εναιώρημα σε προγεμισμένη σύριγγα

ENGERIX (ΕMBΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β)

Ενέσιμο εναιώρημα 10MCG/0,5 ML (1 DOSE) & 20MCG/1 ML (1 DOSE) HBVAXPRO (ΕMBΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β)
Ενέσιμο εναιώρημα 5 MCG/0,5 ML & 10 MCG/1 ML & 40 MCG/1 ML HAVRIX (ΕMBΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ A)

Ενέσιμο εναιώρημα 720 elisa units/dose(0,5 ml) & 1440 elisa units/dose(1ml) VAQTA (ΕMBΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ A)
Ενέσιμο εναιώρημα 25 U/0,5 ML & 50 U/1 ML

Δείτε παρακάτω στον πίνακα ποια φάρμακα απαγορεύεται προσωρινά να αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων εξαγωγών ή να γίνει ενδοκοινοτική διακίνησή τους

εοφ

Φαίνεται πάντως πως οι αρμόδιοι του ΕΟΦ θορυβήθηκαν από τις πιθανές ελλείψεις που μπορεί να δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά, καθώς προειδοποιούν ξεκάθαρα ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα απαγορεύεται και να τα διατηρήσει κανείς ως απόθεμα.

Άλλωστε είναι γνωστή και η τακτική ορισμένων να μην διαθέτουν τα φάρμακα στην αγορά αλλά να τα διατηρούν ως απόθεμα μέχρι να χαλαρώσουν οι αρχές και να μπορέσουν να τα προωθήσουν στο εξωτερικό.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί επίσης πως όποιος δεν φροντίσει να καλύψει πρώτα τους Έλληνες ασθενείς, κινδυνεύει με κυρώσεις: “Η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων ” σημειώνεται χαρακτηριστικά από την πρόεδρο του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button