Πολιτική Υγείας

Κίνηση ματ από τις ιδιωτικές κλινικές! Μπλοκάρουν τον ΕΟΠΥΥ! Στον αέρα οι ασθενείς

Οι «κλινικάρχες» γυρίζουν το παιχνίδι και διαμηνύουν – σύμφωνα με πληροφορίες του healthreport.gr- πως δε θα ανανεώσουν εκείνοι τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Την ώρα που η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απειλούσε τον κλάδο πως θα του κόψει τις συμβάσεις εάν ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου επίσχεση, οι «κλινικάρχες» όχι μόνο δεν άλλαξαν τα σχέδια τους, αλλά πέρασαν και στην αντεπίθεση: αποφάσισαν και την επίσχεση να ξεκινήσουν αλλά και να διαμηνύσουν – όπως λένε πηγές του healthreport.gr- πως οι ίδιοι δε θέλουν τις συμβάσεις εάν δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις αποπληρωμής των οφειλών.
Όπως δηλώνει αποκλειστικά στο healthreport.gr
o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Βασίλης Μπαρδής
«Οι κλινικές αποφάσισαν να ξεκινήσουν την επίσχεση σύμφωνα με την αρχική απόφαση τους. Ο αναξιόπιστος ΕΟΠΥΥ προσπαθεί με νομικίστικα μέσα να επιβάλει την παρακράτηση χρημάτων για παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του, επιβάλλοντας την νοσηλεία τους παρά το γεγονός ότι υπήρχε υπέρβαση του προϋπολογισμού.»

Έτσι από σήμερα τέλος οι δωρεάν νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές αφού η επίσχεση ξεκινά κανονικά και οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν μετρητά. Στη συνέχεια θα πρέπει να διεκδικούν τα χρήματα τους από τον οργανισμό, με ότι αυτό σημαίνει για το χρόνο είσπραξης… Είναι άλλωστε γνωστή η …συνέπεια του οργανισμού.

Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ λήγουν στις 31.12.2014 ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του healthreport.gr
ο κλάδος δεν προτίθεται να δεχθεί μονομερή παράταση όπως γίνεται συνήθως π.χ. με τους γιατρούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ραντεβού που είχε ορισθεί σήμερα Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ακυρώθηκε από την πλευρά των κλινικαρχών.
Και το ζήτημα είναι πως μένουν στον «αέρα» χιλιάδες ασθενείς
που έχουν προγραμματίσει επεμβάσεις το επόμενο διάστημα καθώς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους. Και το χειρότερο πρόβλημα φαίνεται πως θα δημιουργηθεί στην περίπτωση που οι κλινικάρχες πράγματι δε θα δεχθούν να κάνουν νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα στο δημόσιο τομέα κανένα νοσοκομείο δεν πραγματοποιεί εμβολισμούς
και οι ασθενείς εξυπηρετούνται στον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη εκατοντάδες καρκινοπαθείς κάνουν χημειοθεραπείες
σε ιδιωτικές κλινικές και είναι άγνωστο που και πως θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ εάν διαρραγεί οριστικά η σχέση του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών προχωρούν σε επίσχεση εξαιτίας των υπέρογκων χρεών του ΕΟΠΥΥ αλλά και για έναν ακόμη λόγο: το νέο χαράτσι που τους απεστάλη πρόσφατα με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και τις επιστροφές που πρέπει να κάνουν, τα γνωστά rebate και clawback.
Πρόκειται ουσιαστικά για ποσά που δε θα εισπράξουν παρότι έχουν νοσηλεύσει ασθενείς ή έχουν παράσχει ιατρικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τον προϋπολογισμό ο οποίος κινείται στα 225 εκατ. ευρώ
, από τον Σεπτέμβριο και μετά όσοι ασθενείς και να νοσηλευθούν ο ΕΟΠΥΥ δε θα πληρώσει τις ιδιωτικές κλινικές καθώς τα λεφτά έχουν τελειώσει και επέρχεται …αυτόματο κούρεμα.

Και το εντυπωσιακό είναι, όπως σημειώνουν πηγές του healthreport.gr
, πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των παραπομπών για νοσηλεία από τον ΕΟΠΥΥ παρότι λεφτά…δεν υπάρχουν. Είναι ενδεικτικό πως για το 2013 στον ιδιωτικό τομέα κατεγράφησαν 500.000 νοσηλείες με προϋπολογισμό 225 εκατ. ευρώ.
Στο δημόσιο τομέα κατεγράφησαν 1.900.000 νοσηλείες με προϋπολογισμό 4 δις ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button