Ειδήσεις Υγείας

Καθιστική ζωή: Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί;

Η σωματική ακινησία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για κάθε αιτία θανάτου και ασθένειας και μάλιστα θεωρείται πιο επιζήμια ακόμη και από την υπέρταση ή την αυξημένη χοληστερόλη.

Έρευνες έχουν συνδέσει την καθιστική στάση για μεγάλες χρονικές περιόδους με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του  μεταβολικού συνδρόμου .

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic η καθιστική ζωή φαίνεται παράλληλα πως αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο.

Στο μεταξύ άλλες έρευνες έδειξαν ότι όσοι ενήλικες  περνούσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα σε καθιστική δουλειά αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο, όπως πόνος στο στήθος (στηθάγχη), ή καρδιακή προσβολή.

 

 

 

 

Πρόωρος θάνατος

Οι πολλές ώρες επίσης στην καρέκλα εγκυμονούν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, που αυξάνεται κατά 15% σε αυτούς που κάθονται 8-11 ώρες ημερησίως σε σύγκριση με όσους κάθονται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

Τι επιβάλλεται να κάνετε

Οι τρέχουσες συστάσεις των ειδικών αναφέρουν ότι ένας ενήλικας πρέπει να κάνει ήπιας έντασης σωματική άσκηση (π.χ. ζωηρό περπάτημα) για 150 με 300 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη σωματική άσκηση (δηλαδή κάποιο είδος γυμναστικής που να συνοδεύεται από αύξηση του ρυθμού αναπνοής και εφίδρωση) για 75 με 150 λεπτά την εβδομάδα.

Η λύση φαίνεται να βρίσκεται στο ότι πρέπει να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε γενικά περισσότερο. Για παράδειγμα:

Σταθείτε όρθιοι, καθώς μιλάτε στο τηλέφωνο, ή καθώς τρώτε το σνακ σας. Εάν εργάζεστε καθισμένοι σε ένα γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δοκιμάστε ένα ψηλό γραφείο που να σας βάζει σε όρθια στάση, ή αυτοσχεδιάστε δουλεύοντας σε ένα ψηλό τραπέζι, ή πάγκο.

Περπατήστε λίγο μαζί με τους συναδέλφους σας και μην σηκώνεστε από το γραφείο σας για να πάτε να καθίσετε κάπου αλλού (πχ κουζίνα) όταν κάνετε διάλειμμα στη δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυχενικό σύνδρομο: Μπορεί να προληφθεί;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button