Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: Πότε ένας άνδρας …αργεί;

Αν και πρόκειται για μια συχνή διαταραχή εκσπερμάτισης, που ταλαιπωρεί τον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως, τελικά μόνο δυο στους δέκα άνδρες αναζητούν λύση στο πρόβλημα τους.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ένα ποσοστό που αγγίζει το 8% του ανδρικού πληθυσμού στις ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό, για το οποίο όμως από ότι φαίνεται δεν συζητούν και πολύ περισσότερο, δεν αναζητούν λύση με το θεράποντα ιατρό τους. Την ίδια στιγμή τα τελευταία χρόνια, η διαταραχή αυτή εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες 20-30 ετών.

Όπως εξηγεί ο καθηγητή Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Νότιου Ιλινόι, Tobias Köhler η καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει ο άντρας να φτάσει σε οργασμό ή να επιτύχει εκσπερμάτωση ακόμη και απολαμβάνει τη σεξουαλική επαφή.

Αν και οι απόψεις των ειδικών διίστανται, κατά κοινή ομολογία συμπεραίνεται ότι κριτήριο για τον ορισμό της καθυστερημένης εκσπερμάτισης ορίζεται το χρονικό διάστημα των 20 λεπτών μετά τη διείσδυση.

Θέλει το χρόνο του

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, οι πιθανές αιτίες που προκαλούν στους άνδρες τη διαταραχή αυτή είναι ενδεχομένως κάποια πιθανή δυσλειτουργία στο νευρικό σύστημα –είτε λόγω ασθένειας, όπως ο διαβήτης ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, είτε λόγω γήρανσης.

Παράλληλα ενοχοποιείται η λήψη κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά και ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ακόμη και η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, αφού όσο περνούν τα χρόνια τόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επέλθει η εκσπερμάτιση.

Άλλη ένοχη αιτία που επιδεινώνει την καθυστερημένη εκσπερμάτωση είναι κάποια ορμονική διαταραχή. Άντρες που έχουν στον οργανισμό τους χαμηλές τιμές τεστοστερόνης ή ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν αυτή την διαταραχή.

Τέλος, η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενή αίτια, όπως το άγχος, η κατάθλιψης, το άγχος επίδοσης ή ακόμη και η φοβία για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαθήματα «σεξολογίας» από τους ειδικούς! Δείτε τι συμβουλεύουν

Οι top λόγοι που μια γυναίκα δεν έχει όρεξη για σεξ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button