Ειδήσεις Υγείας

Καλοκαιρινή ωτίτιδα: Πού οφείλεται, πώς θα το αντιμετωπίσετε

Η πάθηση η οποία ονομάζεται και το «το αφτί του κολυμβητή» εκδηλώνεται με φλεγμονή στο δέρμα του ακουστικού πόρου.
Η κύρια αιτία για το πρόβλημα αυτό είναι το κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα επειδή το νερό που μπαίνει στο αφτί ερεθίζει το δέρμα και προκαλεί τη φλεγμονή.

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες είναι:

Ευερεθιστότητα.

Κακή ποιότητα ύπνου: Ο πόνος μπορεί να είναι πιο επίμονος όταν ξαπλώνετε, καθώς το υγρό στο αυτί μετατοπίζεται.

Πυρετός: Οι μολύνσεις του αυτιού μπορεί να προκαλέσουν πυρετό που θα φτάσει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ίλιγγος: Μπορεί να έχετε μια αίσθηση έντονης ζαλάδας και αστάθειας. Πολλοί ασθενείς το περιγράφουν ως “τα πάντα γύρω τους να γυρίζουν”.

Απόσταξη υγρού από το αυτί: Αυτό συνήθως έχει χρώμα κίτρινο ή καφέ, μπορεί να έχει και λίγο αίμα, ή άσπρο υγρό που δεν έχει κερί του αυτιού. Προσοχή! Αυτό υποδεικνύει ότι το τύμπανο μπορεί να έχει υποστεί ρήξη.

Δυσκολία ακοής: Η συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί εμποδίζει το τύμπανο από το να λειτουργήσει κανονικά. Ο ήχος δεν μπορεί να μεταδοθεί προς τα οστά του μέσου ωτός και από εκεί προς τον εγκέφαλο.

Τι να κάνετε

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να αποφύγετε την ωτίτιδα το καλοκαίρι είναι η προστασία των αφτιών ώστε να παραμένουν στεγνά. Για να αποφύγετε την επαφή του αφτιού με το νερό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε σκουφάκι ή ωτοασπίδες όταν κολυμπάτε. Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας για να απομακρύνετε το νερό, καθώς μπορεί να ερεθίσει το αφτί.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button