ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Καμπύλη ζαχάρου: Ποια εξέταση είναι και τι δείχνει;

Η καμπύλη ζαχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, είναι μια εξέταση που σκοπό έχει στοχεύει την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. Υπολογίζεται ότι μια στις τρεις μέλλουσες μανούλες θα εκδηλώσουν διαβήτη κύησης καθώς ο πλακούντας παράγει ορμόνες που εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης.

Συνήθως η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται συνήθως στις 20-26 εβδομάδες οπότε και γίνεται η σχετική εξέταση (περίπου τον 7ο μήνα).

Πώς γίνεται

Η καμπύλη σακχάρου γίνεται ως εξής:

Πριν από την εξέταση καλό είναι να καταναλώνετε τροφές που να περιέχουν υδατάνθρακες, δημητριακά και λαχανικά.

Τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν από την εξέταση δεν πρέπει να φάτε, να πιείτε, να καπνίσετε ή να ασκηθείτε έντονα. Την ημέρα της εξέτασης θα πρέπει να πάτε νωρίς το πρωί στο μικροβιολογικό εργαστήριο, νηστική.

Στην πρώτη φάση γίνεται η πρώτη αιμοληψία για έλεγχο του σακχάρου. Στη δεύτερη θα πιείτε ένα ποτήρι νερό μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 75g άνυδρης γλυκόζης (υπάρχει στα φαρμακεία).

Στη συνέχεια, θα γίνουν άλλες δύο λήψεις αίματος, 1 ώρα και 2 ώρες μετά τη λήψη του υγρού.

Οι τιμές που θέτουν τη διάγνωση είναι: σάκχαρο νηστείας >92mg/dl, στη 1 ώρα>180mg/dl, στις 2 ώρες >153mg/dl (μία παθολογική τιμή αρκεί).

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι περισσότερες γυναίκες που θα παρουσιάσουν διαβήτη κύησης μπορούν να τον ελέγξουν αλλάζοντας τη διατροφή τους. Μόνο ένα 10% θα χρειαστεί θεραπεία με ινσουλίνη πριν από το τέλος της εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβήτης: Ποιο είναι το μενού που ρίχνει το σάκχαρο;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button