Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Καρδιά και κορονοϊός: Τι θα πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς;

Τις μέρες του κορονοϊού όλοι πρέπει να προσέχουμε και κατά μείζονα λόγο τα άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα καρδιάς. Γιατί ο φόβος για την COVID-19 μπορεί να επισκιάσει την ανησυχία για την καρδιά, να στρέψει αλλού την προσοχή, να ωθήσει σε υποτίμηση συμπτωμάτων που άλλες εποχές θα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και η ίδια η λοίμωξη COVID-19 να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καρδιά ή να επιβαρύνει τα ήδη υπάρχοντα.

Γι` αυτό και είναι καλό να τηρούνται ευλαβικά κάποιες απλές και συγκεκριμένες οδηγίες, όπως αναφέρει  ο Ιωάννης Παληός, M.D., Ph.D., Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Cardiology Fellow Emory University.

Τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στην καρδιά;

Οξεία μυοκαρδίτιδα, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, απορρύθμιση προϋπάρχουσας καρδιακής νόσου (καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, αρρυθμίες, αρτηριακή υπέρταση, κ.λπ.) H οξεία μυοκαρδίτιδα είναι οξεία μυοκαρδιακή βλάβη που δημιουργείται είτε από την τοξικότητα του ιού είτε από την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στον ιό (οξεία φλεγμονή του μυός της καρδιάς).

Ποιοι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες»;

1. Ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
2. Ασθενείς με σοβαρή πνευμονική υπέρταση.
3. Ασθενείς με σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες.
4. Ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σοβαρή στεφανιαία νόσο (προερχόμενοι από επέμβαση bypass, ή τοποθέτηση stent).
5. Ασθενείς με σοβαρές μυοκαρδιοπάθειες όπως διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμιογόνο δυσπλασία κ.λπ.

Σχετικά με την αρτηριακή υπέρταση που είναι πολύ συχνό καρδιολογικό πρόβλημα:

•Δεν υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθαυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID- 19. Η αυξημένη ηλικία συσχετίζεται όμως με αυξημένο επιπολασμό αρτηριακής υπέρτασης.

•Σε υπερτασικούς ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 η θεραπεία με αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης ή αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης 2 πρέπει να συνεχίζεται κανονικά υπό τις οδηγίες των ιατρών.

Αρρυθμίες

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά:

1. Αποφυγή των συναθροίσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

2. Όχι άσκοπες επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιατρεία εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα και αναβολή του τακτικού ελέγχου για τους επόμενους μήνες.

3. Απόλυτη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση κ.λπ., ούτως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επαναεισαγωγής στο νοσοκομείο.

4. Υγιεινή διατροφή και διαβίωση με αποφυγή του αλατιού και του καπνίσματος.

5. Εάν παρουσιαστούν οξέα συμπτώματα (π.χ. θωρακικό άλγος, δύσπνοια ή ζάλη με αίσθημα παλμών) επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό μας. H οδηγία «Μην πηγαίνετε στο Νοσοκομείο» δεν ισχύει για ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα (πόνος στο στήθος, δύσπνοια) που οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους ή να καλέσουν το 166 για βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button