Ειδήσεις Υγείας

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Οι παράγοντες κινδύνου που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Τα νέα δεδομένα σχετικά με την πρόληψη καρδιαγγειακών συμβάντων που προέκυψαν από τις επιδημιολογικές μελέτες «ΑΤΤΙΚΗ», «ΙΚΑΡΙΑ» και ΚΟΡΙΝΘΙΑ» παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογίας από την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Τούσουλη.

Καθιστική ζωή

Η μελέτη ΚΟΡΙΝΘΙΑ που έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθιας επικεντρώθηκε στην επίδραση που έχει ο καθιστικός τρόπος ζωής και συγκεκριμένα η παρακολούθηση τηλεόρασης, στην καρδιαγγειακή υγεία και ειδικότερα στην εξέλιξη της αθηρωμάτωσης, όπως αυτή εκφράζεται από την πάχυνση του του ενδοθηλίου των καρωτίδων αρτηριών.

 

 

 

 

 

Η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερο από 21ώρες/εβδομάδα φάνηκε να σχετίζεται με τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης και την αύξηση του αθηρωματικού φορτίου. Επίσης η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αναδεικνύεται ως νέος πιθανός παράγοντας κινδύνου για αυξημένη διάμετρο αορτικής ρίζας και ανιούσης αορτής. Λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία συσχέτιση, αυτά τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις σε ασθενείς με οριακή ή διατεταμένη αορτική ρίζα ή ανιούσα αορτή.

Η κατάθλιψη ραγίζει την καρδιά

Ενδιαφέρουσα επίσης είναι η ευρεθείσα σχέση στην μελέτη ΚΟΡΙΝΘΙΑ μεταξύ της κατάθλιψης, της αθηροσκλήρυσνης και του καρωτιδικού αθηρωματικού φορτίου, υπογραμμίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ καρδιαγγειακών νοσημάτων και συναισθηματικής κατάστασης.

Σωτήρια η Μεσογειακή διατροφή

Η μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ» ανέδειξε ότι η χρόνια κατανάλωση Μεσογειακής διατροφής λόγω της προστασίας από οξείδωση και φλεγμονή διατηρεί καλύτερο αγγειακό τόνο που οδηγεί σε καλύτερη άρδευση όλων των οργάνων και διατήρηση της λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής υγείας στους άνδρες.

Παρουσιάστηκαν επίσης δεδομένα από τη μελέτη «ΑΤΤΙΚΗ». Μεταξύ άλλων παραμέτρων βρέθηκε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ελαιολάδου ως καθημερινή πηγή λίπους επιφέρει σημαντική προστασία στην εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων.

Αρτηριακή πίεση

Δημοσιεύτηκαν επίσης σημαντικά συμπεράσματα για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της αρτηριακής υπέρτασης. Σε μία περίοδο παρακολούθησης 8 ετών, η μεμονωμένη συστολική υπέρταση φάνηκε να εμφανίζει ανεξάρτητη προγνωστική αξία για την εκδήλωση εγκεφαλικού και στεφανιαίας νόσου, αλλά και κολπικής μαρμαρυγής και σακχαρώδη διαβήτη, ενώ η συστολοδιαστολική υπέρταση σχετίσθηκε μόνο με την εμφάνιση εγκεφαλικού.

 

 

 

 

 

 

 

Ουρικό οξύ

Επίσης, το ουρικό οξύ αναδείχθηκε σε ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιακά γεγονός που υποδεικνύει τη σημασία της αξιολόγησης του στους υπερτασικούς ασθενείς, ενώ σε υπερτασικούς ασθενείς χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, η μεταβλητότητα της νεφρικής λειτουργίας αναδείχθηκε ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία και αρτηριακή υπέρταση, οι μικρο- και μακρο-αγγειακές βλάβες των ασθενών με προδιαβήτη είναι εφάμιλλες με αυτές των ασθενών με διαβήτη, υποδεικνύοντας το συμπληρωματικό ρόλο της εκτίμησης των αρτηριακών βιοδεικτών στην εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τέλος στα υπερτασικά άτομα η μάζα της αριστερής κοιλίας που μπορεί να προσδιορισθεί εύκολα με τον υπέρηχο μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό δείκτη για καρδιαγγειακά μελλοντικά περιστατικά.

Νέο σύστημα

Στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας παρουσιάστηκαν σημαντικές εργασίες από την Α’ Παν/κη Κλινική σχετικά με την ενδελεχή απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων, την καλύτερη ταυτοποίηση των παραγόντων που σχετίζονται με ευνοϊκή έκβαση μετά από διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, αλλά και σε σχέση με μία μέθοδο για τη διάγνωση της υποκλινικής φλεγμονής των αγγείων. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε ένα νέο σύστημα το οποίο ανιχνεύει μικρές διαφορές θερμοκρασίας σε μεγάλα αγγεία του σώματος όπως είναι οι καρωτίδες και οι μηριαίες αρτηρίες. Αυτές οι διαφορές θερμοκρασίας συσχετίζονται με την ανάπτυξη εμφράγματος μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πίεση: Μήπως δεν τη μετράτε σωστά;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button