Ειδήσεις Υγείας

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πώς μπορεί να προληφθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της πορείας της νόσου σε συνδυασμό πάντα με τη φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε πως μπορεί να προληφθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Προσοχή στο αλάτι

Ο περιορισμός του νατρίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Το νάτριο δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 γραμμάριο ημερησίως και να θυμάστε ότι βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο αλάτι και στα έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επίσης ο καρδιολόγος θα σας πει πόσα υγρά θα πρέπει να λαμβάνετε ημερησίως και συνήθως αυτό κυμαίνεται από 1 έως 2 λίτρα. Προσοχή όμως γιατί η ποσότητα αυτή περιλαμβάνει εκτός του νερού και οτιδήποτε άλλο σε υγρή μορφή, όπως σούπες, χυμοί, τσάι, καφές κτλ.

Μπορείτε να τρώτε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν μικρές ποσότητες νατρίου.
Επιλέξτε τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως φρέσκα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, ξηρά και φρέσκα όσπρια, αυγά, γάλα, γιαούρτι, ρύζι και ζυμαρικά.
Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά προκειμένου να γίνει πιο εύγευστο το φαγητό.
Διαβάστε τις ετικέτες πριν αγοράσετε συσκευασμένα τρόφιμα για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε νάτριο.

Μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να επηρεάσει το ρυθμό της καρδιάς και να συμβάλλει στην εμφάνιση αρρυθμιών και να επιδεινώσει την καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα που παίρνετε και να εμφανιστούν παρενέργειες.
Περιορίστε την ποσότητα σε 10 – 20 γραμ. που ισοδυναμεί με 1-2 ποτήρια κρασί την ημέρα. Εάν η καρδιακή ανεπάρκεια έχει προκληθεί από το αλκοόλ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία της νόσου να σταματήσετε την κατανάλωσή του.
Ρωτήστε το γιατρό σας για συγκεκριμένες οδηγίες, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει για την αποφυγή ή τον περιορισμό των αλκοολούχων ποτών.

Τρώτε περισσότερο ψάρι

Επιλέξτε να τρώτε τα φαγητά ψητά, βραστά ή στον ατμό.Φροντίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και επιπλέον για τα τυριά με μικρή ποσότητα νατρίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button