Ειδήσεις Υγείας

Καρδιακός ρυθμός vs Σφυγμός: Οι διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρδιακός ρυθμός αφορά την καρδιά, και το πόσες συσπάσεις κάνει σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη ο σφυγμός αφορά την αρτηρία και τον ελέγχετε βάζοντας το δάχτυλό σας σε σημεία που η αρτηρία διογκώνεται όταν υπάρχει ένα κύμα αίματος που την διαπερνάει.

Αυτά τα δύο είναι σχεδόν πάντα ακριβώς τα ίδια νούμερα, εκτός από ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου ποικίλλει ανάλογα με το τι κάνει εκείνη τη στιγμή. Είναι πιο αργός, όταν κοιμάται και πιο γρήγορος όταν ασκείται.

Πώς να βρείτε το σφυγμό σας

Απλώστε το ένα σας χέρι με την παλάμη προς τα επάνω και τον αγκώνα ελαφρώς λυγισμένο.
Τοποθετήστε το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού σας στο εσωτερικό του καρπού σας, ακριβώς κάτω από τον αντίχειρά σας.

Πιέστε τα δύο δάχτυλα ελαφρά στο δέρμα σας μέχρι να αισθανθείτε το σφυγμό σας.

Εάν δεν αισθάνεστε κάτι, είτε πατήστε λίγο πιο έντονα ή αναζητήστε με τα δάχτυλά σας και πάλι την αρτηρία και πατήστε ξανά.

Μετρήστε πόσους κτύπους νιώθετε για ένα χρονικό διάστημα 20 δευτερολέπτων και στη συνέχεια πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα με το 3, το οποίο θα σας δώσει τον ρυθμό της καρδιάς σας ανά λεπτό.

Φυσικά και μπορείτε να μετρήσετε για τριάντα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να πολλαπλασιάσετε με το 2 ή να μετρήσετε για ένα ολόκληρο λεπτό για καλύτερη ακρίβεια.

Καρδιακή συχνότητα ηρεμίας

Η καρδιακή συχνότητα ηρεμίας είναι οι χτύποι της καρδιάς  ανά λεπτό, αφότου είστε ήρεμοι (καθιστοί ή ξαπλωμένοι) για δέκα λεπτά.

Φυσιολογικές τιμές

Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ενός ενήλικα όταν κάθεται ήρεμος στην καρέκλα κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς το λεπτό. Ο καρδιακός ρυθμός άνω των φυσιολογικών τιμών αναφέρεται ως ταχυκαρδία ενώ ο καρδιακός ρυθμός κάτω των φυσιολογικών τιμών αναφέρεται ως βραδυκαρδία. Οι φυσιολογικές τιμές των καρδιακών παλμών σε φάση ηρεμίας (όταν δηλαδή δεν υπάρχει σωματική κόπωση ή το ψυχικό στρες) είναι:

Νήπια: 100 ως 160 παλμοί το λεπτό.

Παιδιά 1 ως 10 ετών: 70 ως 120 παλμοί το λεπτό.

Παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες: 60 ως 100 παλμοί το λεπτό (τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι το 90 είναι το φυσιολογικός ανώτατος παλμός ανά λεπτό για τους ενήλικες).

Αθλητές: 40 ως 60 παλμοί το λεπτό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button