Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνοι πεπτικού: Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος;

Οι καρκίνοι του πεπτικού περιλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του οισοφάγου, τον καρκίνο του στομάχου, τον καρκίνο του ήπατος και τον καρκίνο του παγκρέατος.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, το 6% του πληθυσμού θα εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου στη διάρκεια της ζωής του. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο καρκίνος του στομάχου είναι λιγότερο συχνός, ο καρκίνος του παγκρέατος εμφανιζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια ενώ και ο καρκίνος του ήπατος είναι αρκετά συχνός.

Σε ότι αφορά τον καρκίνο του οισοφάγου, μπορεί να προκληθεί από τον οισοφάγο Barrett, ένα νόσημα που αποτελεί την πιο σοβαρή συνέπεια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, από την οποία υποφέρει περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού.

Ποιοι πρέπει να ελέγχονται

Άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών (για καρκίνο του παχέος εντέρου)

Οι πάσχοντες από οισοφάγο Barrett (για καρκίνο του οισοφάγου)

Όσοι έχουν ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αλλά δεν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή (για καρκίνο στομάχου)

Όσοι έχουν πολύποδες στο παχύ έντερο (για καρκίνο παχέος εντέρου)

Οι πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn (για καρκίνο παχέος εντέρου)

Οι συγγενείς πρώτου βαθμού των πασχόντων από καρκίνο παχέος εντέρου (για καρκίνο παχέος εντέρου)

Οι συγγενείς των πασχόντων από καρκίνο στομάχου (για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού)

Οι πάσχοντες από κίρρωση του ήπατος (για καρκίνο του ήπατος)

Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος;

Πάντως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο προληπτικός έλεγχος του πληθυσμού πρέπει να αρχίζει μετά την ηλικία των 50 ετών ενώ όσοι έχουν ιστορικό κληρονομικότητας ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει από μικρότερη ηλικία.

Στην περίπτωση που έχει εκδηλωθεί πολύποδας στο παχύ έντερο θα πρέπει να γίνεται επανέλεγχος με κολονοσκόπηση κάθε 3-5 χρόνια.

Στην ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn, ο προληπτικός έλεγχος εξαρτάται από το βαθμό και τη διάρκεια της νόσου, αν δηλαδή εντοπίζεται σε όλο το έντερο ή σε τμήμα αυτού.

Στους πάσχοντες από οισοφάγο Barrett συνιστάται γαστροσκόπηση με βιοψία κάθε 3 ή 5 χρόνια, εφόσον δεν εντοπιστεί δυσπλασία (προκαρκινική κατάσταση που αλλάζει τη μορφολογία του οισοφάγου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button