Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος δέρματος: Προειδοποιητικά σημάδια και παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

«Μη ξεχνάτε το αντηλιακό και τον συχνό  έλεγχο από το δερματολόγο σας» τόνισε στις δηλώσεις του ο διάσημος ηθοποιός, ο οποίος έχει υποβληθεί τέσσερις φορές σε επέμβαση αφαίρεσης   βασικοκυτταρικού καρκινώματος στη μύτη!

Ο Τζάκμαν  το 2013  διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο στη μύτη και αμέσως δημοσιοποίησε την ασθένεια του . Από τότε δεν ξεχνά να υπενθυμίζει στους θαυμαστές του να βάζουν αντιηλιακό και να μην αμελούν τον έλεγχο στο δερματολόγο, καθώς ο καρκίνος του δέρματος θερίζει.

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται με τις παρακάτω μορφές:

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
Μελάνωμα

«Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος του δέρματος. Αν και ευθύνεται για περισσότερο από το 90% των περιστατικών κακοήθειας του δέρματος στις ΗΠΑ, πρόκειται για τη λιγότερο επικίνδυνη μορφή του κι αυτό γιατί αναπτύσσεται αργά και πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει μετάσταση»τονίζει η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, γ.γ. της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων.
Σύμφωνα με τους δερματολόγους. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει συνήθως  τα εξής χαρακτηριστικά:

Έχει ροδαλό ή σκούρο χρώμα
Είναι συμπαγές
Σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει με πληγή που δεν κλείνει εύκολα
Προκαλεί φαγούρα
Δεν πονάει
Έχει λεία και γυαλιστερή επιφάνεια.

Τοακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται ως:

Φολίδες στην επιφάνεια του δέρματος
Εξόγκωμα στο δέρμα
Ευαισθησία του δέρματος κατά την ψηλάφηση
Πιθανότητα αιμορραγίας

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή και πλήττει τους σπίλους(ελιές) και προκαλεί:

Αύξηση μεγέθους
Αλλαγή χρώματος και σχήματος
Αιμορραγία
Πόνο και φαγούρα.

Εξετάσεις θεραπεία

Όταν κάποιος διαπιστώσει στο δέρμα του μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί το δερματολόγο του. «Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να αφαιρεθεί, διαφορετικά θα καταστρέψει τους ιστούς και ίσως επεκταθεί μέχρι τα οστά. Η θεραπεία εκλογής είναι η αφαίρεση της βλάβης χειρουργικά» εξηγεί η Δρ Τσιατούρα.
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται  ετήσιος δερματολογικός έλεγχος, καθώς η βλάβη μπορεί να είναι πιο σοβαρή όπως ακανθοκυτταρικός καρκίνος ή μελάνωμα.

Τα πιο σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο δερματολόγος για να αναλύσει και να εξετάσει τους σπίλους και τις βλάβες είναι η ψηφιακή δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση .
Στη χαρτογράφηση σπίλων ο δερματολόγος βλέπει αν υπάρχουν μεταβολές στο μέγεθος, το περίγραμμα, το χρώμα και τη συμμετρία των σπίλων συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος στομάχου: Δείτε όλες τις νέες θεραπείες

Καρκίνος του Παγκρέατος: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button