Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος παγκρέατος: Μήπως σχετίζεται με την παχυσαρκία;

«Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του παγκρέατος, αναλόγως εάν ο καρκίνος ανακύπτει στα εξωκρινή ή στα ενδοκρινή κύτταρά του, διάκριση ιδιαίτερα σημαντική εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης τους. Οι εξωκρινείς όγκοι είναι οι πλέον κοινοί, με τα αδενοκαρκινώματα να αφορούν στο 95% των περιπτώσεων, ενώ οι ενδοκρινείς αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του συνόλου των παγκρεατικών καρκίνων.

Υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες κινδύνου για κάθε τύπο καρκίνου του παγκρέατος, μερικοί από τους οποίους μπορούν να προληφθούν, αφού αφορούν συνήθειες που μπορούν να αλλάξουν. Εκτός από τους καπνιστές, οι παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος έως κατά 20%, συγκριτικά με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους», αναφέρει ο γενικός χειρουργός και εξειδικευμένος στη χειρουργική ογκολογία και προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική Δρ. Εμμανουήλ Ζαχαράκης.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης – Harvard Medical School στη δημοσίευσή τους περιγράφουν πώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λιποκυττάρων, ανοσοκυττάρων και κυττάρων του συνδετικού ιστού στους παχύσαρκους ασθενείς ενθαρρύνουν ένα μικροπεριβάλλον στον όγκο που καθιστά ευκολότερη την αύξηση των κυττάρων του, ενώ την ίδια στιγμή εμποδίζουν την απόκριση στη χημειοθεραπεία.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ανάπτυξη του όγκου, την εξέλιξη και ανταπόκριση στη θεραπεία σε ζωικά μοντέλα με PDAC και έλεγξε τα ευρήματα σε δείγματα καρκινοπαθών.

Ο ερευνητής Dai Fukumura, αναπληρωτής καθηγητής ακτινο-ογκολογίας στο Harvard Medical School και ο καθηγητής Rakesh K. Jain, με την υπόλοιπη ομάδα, διαπίστωσαν υψηλά επίπεδα λιποκυττάρων και δεσμοπλασίας σε όγκους παχύσαρκων ποντικών με PDAC και σε καρκινικό ιστό ασθενών με τη νόσο. Αναγνώρισαν δε μια θεραπεία που μπορεί να μπλοκάρει τον μηχανισμό.

Τα ευρήματα αυτά ενθαρρύνουν τους ερευνητές, οι οποίοι δεν αποκλείουν την ανακάλυψη βιοδεικτών που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τους ασθενείς με PDAC που θα επωφελούνταν από τους ΑΤ1 αποκλειστές ή τα IL-1β αντισώματα. Αντίθετα, εξαιτίας των εγκεκριμένων εκδοχών τους, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η εφαρμογή τέτοιων θεραπειών στην κλινική πράξη είναι πολύ εφικτή.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Δρ. Ζαχαράκης ανέφερε ότι «οι ανακαλύψεις των ερευνητών είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες για πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του παγκρέατος και σε πιθανή εφαρμογή τους θα δώσουν την ευκαιρία βελτίωσης της έκβασης σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, οι οποίοι διαφορετικά έχουν να αντιμετωπίσουν έναν καρκίνο που έχει κακή πρόγνωση.

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι εφικτή σε όλες τις περιπτώσεις, και είναι μια από τις δυσκολότερες επεμβάσεις τόσο για τον ασθενή όσο και για τον χειρουργό, ο οποίος θα πρέπει να είναι πλήρως εξειδικευμένος και πεπειραμένος στις συγκεκριμένες επεμβάσεις».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button