Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος παχέος εντέρου: Γιατί «χτυπά» τους 40αρηδες;

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη της νόσου, που έχει προοδευτική και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, προβληματίζει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

«Όλοι μας θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να κάνουμε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα όποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εμφανίζεται θα πρέπει άμεσα να μας οδηγεί στον εξειδικευμένο γιατρό-χειρουργό για καρκίνο του παχέος εντέρου» επισημαίνει ο Δρ Διαμαντής Θωμάς χειρουργός

Ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα στον καρκίνο του παχέος εντέρου , που πλήττει κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι διαφορετικά και ποικίλλουν ανάλογα με το σημείο του εντέρου στο οποίο θα εμφανιστεί.

Συγκεκριμένα προκαλεί όταν εμφανίζεται στο :

ΑΝΙΟΝ-ΕΓΚΑΡΣΙΟ .Αναιμία- Άλγος στη δεξιά πλάγια κοιλία και 10% ψηλαφητή μάζα
ΚΑΤΙΟΝ-ΣΙΓΜΟΕΙΔΕΣ. Βλεννοαιματηρές κενώσεις- απόφραξη – ψηλαφητή μάζα
ΟΡΘΟ. Αποβολή αίματος με τα κόπρανα – Τεινεσμός – Αίσθημα ατελούς αφοδεύσεως .

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το σύνολο των περιπτώσεων του καρκίνου του παχεος εντέρου, έχουμε στο ορθό 35%, στο σιγμοειδές 26%, στο ανιόν22% , στο εγκάρσιο12% και στο κατιόν5%

Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση, με ενδοσκόπηση ( κολονοσκόπηση ), με αξονική τομογραφία (CT) , με μαγνητική τομογραφία (MRI), και με άλλες απεικονιστικές τεχνικές.

«Κάθε ενήλικας μετά το 40 ο έτος θα πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα που ανακοινώθηκαν στην Αμερική» προσθέτει ο Dr Θωμάς.

Ο καρκίνος του παχεος έντερου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άντρα μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα και στης γυναίκες μετά του μαστού.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη του είναι :

η διατροφή με λίπη και ζωικά λευκώματα,
η κληρονομικότητα ,
η νόσος Crohn,
η ελκώδης κολίτιδα
και η πολυποδίαση.

Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα κάνει μεταστάσεις στο ήπαρ, τους πνεύμονες , τα οστά, και ελεύθερα στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή ή αλλιώς κολεκτομή, του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου ή και ολόκληρου. Η λαπαροσκοπική κολεκτομή προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα για τον ασθενή , έναντι της ανοικτής χειρουργικής.

«Η επέμβαση είναι απόλυτα ασφαλής με πλήρη αφαίρεση του όγκου ,με λεμφαδενικό καθαρισμό , ενώ ο ασθενής επιστρέφει σπίτι μετά δυο με τρείς ήμερες» εξηγεί ο Δρ Θωμάς.

Η γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο και η σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου , συνηγορούν για την σπουδαιότητα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής με μεγάλα οφέλη για τον ασθενή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button