Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το μενού που ξορκίζει τον κίνδυνο

Μελέτη που δημοσιεύθηκε  στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine τεκμηρίωσε ότι ένα πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει πολλά θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αντίστοιχες όμως έρευνες παλαιοτέρων ετών είχαν καταδείξει ότι  η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει τηυν πιθανότητα εκδήλωσης  ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας.

Πάντως όλοι οι επιστήμονες συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα και περιλαμβάνει την κατανάλωση ψαριού παρέχει τα μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο έναντι άλλων τύπων χορτοφαγικής διατροφής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή  και επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας Michael Orlich από το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια σε έρευνα που πραγματοποίησε σε 77.659 ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ορθοκολικό καρκίνο έναντι των κρεατοφάγων.

Όσοι χορτοφάγοι είχαν βάλει στη ζωή τους και το ψάρι –με συχνότητα κατανάλωσης τουλάχιστον μία φορά το μήνα και κατανάλωση κρέατος λιγότερο από μία φορά το μήνα– αντιμετώπιζαν κατά 43% μικρότερο κίνδυνο, ποσοστό εξαιρετικά εντυπωσιακό.

Από την άλλη όσοι κατανάλωναν κυρίως προϊόντα φυτικής προέλευσης και έτρωγαν αβγά, γαλακτοκομικά, ψάρι και κρέας λιγότερο από μία φορά το μήνα αντιμετώπιζαν κατά 16% μικρότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το ψάρι είναι απαραίτητο στη διατροφή μας, καθώς μας παρέχει πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button