Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος παχέος εντέρου & ορθού: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα;

Σύμφωνα δε με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, εκτιμάται ότι τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού θα αυξηθούν το 2017, ως επακόλουθο της αύξησης της παχυσαρκίας.

Ειδικότερα, η ερευνήτρια Rebecca Siegel της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και οι συνεργάτες της, αφού ανέλυσαν τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε διάστημα 40 ετών, δημοσίευσαν, στις αρχές του έτους, στο Journal of the National Cancer Institute, μια μελέτη που δείχνει ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού αυξάνεται μεταξύ των ατόμων που διανύουν την 3η και 4η δεκαετία της ζωής τους, ενώ μειώνεται σε παλαιότερες γενιές. Όπως είχαν σημειώσει τότε, η μείωση είναι πιθανό αποτέλεσμα της αυξημένης χρήσης του προσυμπτωματικού ελέγχου, ο οποίος αυξήθηκε από 38% το 2000 σε 59% το 2013 στους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

«Η διαφοροποίηση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών στην μη έγκαιρη ανίχνευσή του, στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και στον καθιστικό τρόπο ζωής των νέων ενηλίκων. Τόσο η κακή διατροφή όσο και η έλλειψη άσκησης οδηγούν σε παχυσαρκία, η οποία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για πολλά είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, οι παχύσαρκοι είναι κατά περίπου 30% πιθανότερο να αναπτύξουν τη νόσο, συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, αλλά πιο επιρρεπείς είναι οι άνδρες παρά οι γυναίκες», εξηγεί ο χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Σημάδια SOS

Η κούραση είναι το συχνότερο σύμπτωμα και η αιτία είναι η αργή αιμορραγία των πολυπόδων ή των όγκων, η οποία με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε αναιμία, λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Λόγος επίσκεψης σε ειδικό είναι και ο πόνος στην κοιλιά, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από κράμπες, ναυτία ή έμετο, διότι μπορεί να αποτελούν ενδείξεις παρουσίας πολύποδα ή όγκου. Επίσης, αλλαγές στη συνοχή, το σχήμα των κοπράνων ή στη συχνότητα αφόδευσης, καθώς και η αίσθηση ατελούς αφόδευσης είναι σημάδια που πρέπει να θορυβήσουν τον πάσχοντα, εάν αυτά επιμένουν περισσότερο από μια εβδομάδα.

Τέλος, ο εντοπισμός αίματος στην τουαλέτα, στο χαρτί, ή στα κόπρανα είναι συνήθως ένδειξη καλοήθους πάθησης, χωρίς όμως αυτό να είναι απολύτως βέβαιο. Επειδή, λοιπόν, συχνά παραβλέπεται η πιθανότητα να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου, η αιμορραγία από το ορθό πρέπει επίσης να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να αποτελεί κίνητρο αναζήτησης ιατρικής συμβουλής, ειδικά εάν πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενο σύμπτωμα.

Στην περίπτωση διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού, η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση τους είναι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η χειρουργική θεραπεία, κατά την οποία, γίνεται πλήρης εκτομή του όγκου με λεμφαδενικό καθαρισμό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button