Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πως μειώνεται ο κίνδυνος;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου ”η πάθηση αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο”. Όμως όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες οι μισές περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν αν ακολουθούσαμε έξι απλές συμβουλές.

Μάθετε τι πρέπει να κάνετε:

Στην ηλικία των 50 ετών επιβάλλεται να κάνετε μια προληπτική κολονοσκόπηση η οποία μπορεί έγκαιρα να εντοπίσει ύποπτες αλλοιώσεις ή συμπτώματα.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος και χάστε το λεγόμενο σωσσίβιο στην περιοχή της κοιλιάς καθώς αποτελεί παράγοντα που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέως εντέρου.

Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την άσκηση.

Καταναλώνετε τροφές που περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες. Για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών στην καθημερινή μας διατροφή, μειώνουμε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 10%.

Περιορίστε την κατανάλωση των επεξεργασμένων κρεάτων, καθώς έχει βρεθεί ότι αρκεί μισό κιλό επεξεργασμένο κρέας να διπλασιάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Αποφύγετε την κατανάλωση του αλκοόλ σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και όχι πάνω από ένα για τις γυναίκες.

Συμπτώματα

Το βασικότερο σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η αναιμία. Μερικές φορές η αιμορραγία και ο βαθύς, κοιλιακός πόνος είναι επίσης συμπτώματα του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για γενικότερες εντερικές διαταραχές, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button