Η φωνή του ασθενούς

Καρκίνος του Δέρματος: Πρόληψη σε πέντε βήματα

Αυξάνει δραματικά η συχνότητα εμφάνισης δερματικών καρκίνων παγκοσμίως.  Ο αριθμός των θανάτων κάθε χρόνο που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος είναι περίπου 66.000. Όμως ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος και να μειώσει σημαντικά την επίπτωση του μελανώματος και των δερματικών καρκίνων.

«Ο προληπτικός έλεγχος τόσο για το μελάνωμα, όσο και για τους μη μελανωματικούς καρκίνους και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μείωση της επίπτωσης του μελανώματος και των σχετιζόμενων με αυτό θανάτων. Ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος θα μείωνε αισθητά τη σχετική δαπάνη των Κρατικών Συστημάτων Υγείας. Σημαντικότερο όλων είναι βέβαια το γεγονός ότι η διάγνωση στα πρώιμα στάδια των καρκίνων του δέρματος, αλλά και των προκαρκινικών δερματικών βλαβών, είναι εύκολο να γίνει με μια απλή κλινική εξέταση, και μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας» υπογράμμισε οο καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ)  κ. Ρηγόπουλος επ’ ευκαιρία του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας, το οποίο διοργανώνεται από 3-6 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Παράληλλα οι ειδικοί επιστήμονες  έκρουσαν το κώδωνα του κινδύνου για τα “μαγικά” προϊόντα και υπηρεσίες ομορφιάς που διαφημίζονται  και είναι αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

img_0801

 

 

 

 

 

 

Έλεγχος πέντε σημείων

Για να αναχαιτιστεί ο καρκίνος του δέρματος  θα πρέπει να γίνεται έλεγχος πέντε σημείων!

Έτσι τα σημεία που μπορεί να κινήσουν την υποψία:
Αύξηση του μεγέθους μιας ελιάς
– Αλλαγή του χρώματος μιας ελιάς
Αλλαγή του σχήματος μιας ελιάς
– Ασυμμετρία μιας ελιάς
– Περισσότερα από 1-2 χρώματα σε μια ελιά

Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να αυτοεξετάζονται (ανά 1-6 μήνες) και μια φορά τον χρόνο να εξετάζονται προληπτικά από δερματολόγο. Εάν παρατηρήσουν στο δέρμα τους «καινούργιες» ή «περίεργες» βλάβες ή αλλαγή χρώματος ή σχήματος ή μεγέθους κάποιας ελιάς πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στο δερματολόγο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button