Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος του πνεύμονα: Πως θα τον προλάβετε;

Σημαντικό ρόλο στην αναχαίτισή του εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος αποτελεί η άσκηση! Πλέον όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές Line Pedersen και Pernille Hojman από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης η συστηματική γυμναστική δίνει ελπίδα στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

«Τα ευρήματα της μελέτης είναι εξαιρετικά, καθώς δίνουν ελπίδες για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, μια νόσο που αποτελεί την κυρίαρχη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση της νόσου. Ευθύνεται για περίπου το 80% των περιστατικών στους άνδρες και το 50% στις γυναίκες, παγκοσμίως.

Ο κίνδυνος αυξάνεται αναλόγως του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζονται καθημερινά και των ετών καπνίσματος. Η διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας και η ένταξη τακτικής άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, θα μπορούσαν να αποτρέψουν μεγάλο αριθμό περιστατικών», σημειώνει ο χειρουργός θώρακος και καρδιάς Δρ. Γεώργιος Πολυχρονόπουλος.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Πολυχρονόπουλος, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια εξαιρετική ικανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο και η κινητοποίηση των κυτταροτοξικών κατά τη διάρκεια της άσκησης θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της νόσου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αδρεναλίνη προκαλεί την κινητοποίηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά ενός τύπου κυττάρου που ονομάζεται Natural Killer (NK) cell ή φυσικό φονικό κύτταρο. Τα κύτταρα αυτά επιτίθεται εναντίον κάθε εχθρού, σε αντίθεση με τα γνωστά Τ-λεμφοκύτταρα που επιτίθενται μόνο σε συγκεκριμένα κύτταρα-στόχους, προστατεύοντας το σώμα. Κατόπιν τα φυσικά φονικά κύτταρα διεισδύουν στον όγκο, επιβραδύνοντας ή εμποδίζοντας την ανάπτυξή του.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button