Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος του προστάτη: Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο;

Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά επιβίωσης, με μόνο 1 στους 39 να χάνει τη ζωή του. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, για όλα τα στάδια του καρκίνου του προστάτη η 5ετής επιβίωση αγγίζει το 100%, η 10ετής το 98% και η 15ετής το 95%.

Όμως όλοι οι καρκίνοι του προστάτη δεν είναι οι ίδιοι. Ορισμένες φορές αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται η επιθετικότητά του προκειμένου να καθοριστεί το θεραπευτικό πλάνο. Όταν ο καρκίνος εντοπίζεται μόνο στον προστάτη και δεν έχει δώσει μεταστάσεις η ριζική προστατεκτομή εξασφαλίζει την πλήρη ίαση.

Αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη διατρέχουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και μεγάλη περιφέρεια μέσης, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη μεγάλης κλίμακας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο υψηλότεροι είναι οι δύο αυτοί δείκτες τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

Η εκτέλεσή της με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων προσφέρει άριστα αποτελέσματα και ταχύτερη αποκατάσταση της ακράτειας των ούρων και της στυτικής δυσλειτουργίας, που αποτελούν επιπλοκές της προστατεκτομής» εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης PhD FRCS(Eng) FECSM FEAA, Δ/ντης Ουρολόγος του University College Hospital of London, UK

Ειδικότερα, στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 141.896 άνδρες, από οκτώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες , μεταξύ των οποίων και η χώρα μας (Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία και Δανία), οι οποίοι παρακολουθήθηκαν, κατά μέσο όρο, επί 14 συναπτά έτη. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 52 χρονών.

Προκειμένου να εξετάσουν την πιθανή σχέση μεταξύ του σωματικού μεγέθους / παχυσαρκίας και του κινδύνου ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, αλλά και τα ποσοστά θνητότητας από τη νόσο, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν δεδομένα που αφορούσαν τα αποτελέσματα μετρήσεων για τον προσδιορισμό του σωματικού βάρους και το ποσοστό λίπους τους, κυρίως του ΔΜΣ και της περιμέτρου της μέσης.

Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα, την οικογενειακή κατάσταση, τον διαβήτη και τη σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλότερο ΔΜΣ και περίμετρο μέσης είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 10% για κάθε 5 kg/m2 αύξησης του ΔΜΣ και κατά 13% για κάθε 10 εκατοστά αύξησης της περιφέρειας της μέσης.

Ο υψηλότερος ΔΜΣ και η μεγαλύτερη περίμετρος της μέσης αύξησε επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, με 14% υψηλότερο κίνδυνο να παρατηρείται για κάθε 5 kg /m2 αύξησης του ΔΜΣ, και 18% για κάθε αύξηση 10 cm της περιφέρειας της μέσης.

Τα ευρήματα από αυτή τη μεγάλη προοπτική μελέτη καταδεικνύουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του σωματικού μεγέθους και του καρκίνου του προστάτη, αλλά η σχέση αυτή είναι πολύπλοκη και ποικίλλει ανάλογα με την επιθετικότητα της νόσου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που έχουν αυξημένο λιπώδη ιστό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη και υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τη νόσο και γι’ αυτό συμβουλεύουν όλους τους άνδρες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

«Οι άνδρες καλό είναι να λαμβάνουν σοβαρότερα υπόψη τους τις επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στη συνολική υγεία τους απ’ ό,τι το πράττουν και να ζητούν την ιατρική συνδρομή νωρίτερα, προτού εκδηλωθούν νοσήματα που συνοδεύουν ή αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξή τους» καταλήγει ο ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος προστάτη: Ποιες τροφές τον βλάπτουν σοβαρά;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button