Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος του στόματος: δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια!

 

 

Ιδιαίτερη προσοχή στους ασθενείς που παρουσιάζουν ύποπτα σημάδια στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας συνιστούν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν συνηθισμένα αλλά τελικά να κρύβουν κάτι πολύ πιο σοβαρό.

 

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειας με αφορμή το Πρόγραμμα Ενημέρωσης «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας», προτρέπει το ευρύ κοινό και τους οδοντιάτρους να αναγνωρίσουν τα ύποπτα και ανησυχητικά σημάδια. Μάλιστα το σύνθημα είναι «Βγάλε γλώσσα τον Καρκίνο του Στόματος»!

 
Τα ύποπτα συμπτώματα

Ακόμη και ένα μικρό σύμπτωμα στο στόμα θα πρέπει να μας οδηγήσει στον ειδικό τονίζουν οι οδοντίατροι καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν «ξεφύγει» περιπτώσεις καρκίνου επειδή δε δόθηκε η απαραίτητη σημασία.

 
Τα ύποπτα σημάδια είναι: πληγές στο στόμα που δεν επουλώνονται γρήγορα, οι ερυθρές ή λευκές ή μελανές πλάκες, τα ογκίδια ή διογκώσεις, το μούδιασμα ή η απώλεια αίσθησης, ο πόνος και η αιμορραγία.

 
Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ο γενικός οδοντίατρος έχει τον καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου καθώς μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή του για τους προδιαθεσιακούς παράγοντες όπως κάπνισμα, αλκοόλ, ιοί (HPV), ηλιακή ακτινοβολία, χρόνιοι τραυματισμοί από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια.

 
Βασική υποχρέωση του οδοντιάτρου είναι ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας κάθε ασθενή με στόχο την αντιμετώπιση οποιουδήποτε οδοντιατρικού προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσει προκαρκινικές βλάβες για τις οποίες θα τον παραπέμψει στον Στοματολόγο ή Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα κάθε μέρα. Και όλα αυτά επειδή η διάγνωση αργεί. Στη χώρα μας υπάρχουν 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button