Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνωμα Μέρκελ: Πώς εκδηλώνεται & ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Συνήθως εξηγούν οι επιστήμονες της mayo clinic εμφανίζεται σαν ένα κόκκινο οζίδιο στο πρόσωπο, στο κεφάλι και στον λαιμό. Περισσότερο “χτυπά” τους ηλικιωμένους και όσους εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο χωρίς προστασία.

Συμπτώματα

Το πρώτο σημάδι του καρκινώματος Μέρκελ είναι συνήθως ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ανώδυνο οζίδιο (μικρός όγκος) στο δέρμα.

Αιτίες

Δεν είναι σαφές το τι προκαλεί το καρκίνωμα Μέρκελ.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι υπάρχει ένας κοινός ιός που παίζει ρόλο στις περισσότερες περιπτώσεις καρκινώματος Μέρκελ. Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:

Υπερβολική έκθεση σε φυσικό ή τεχνητό ηλιακό φως.

Η έκθεση σε υπεριώδες φως, όπως το φως που προέρχεται από τον ήλιο ή από τα κρεβάτια μαυρίσματος solarium, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνωμα Μέρκελ.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνωμα Merkel.

Ιστορικό άλλων καρκίνων του δέρματος.

Το καρκίνωμα Μέρκελ σχετίζεται με την ανάπτυξη άλλων καρκίνων του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό (basal cell carcinoma) ή το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων (squamous cell carcinoma).

Η ηλικία

Ο κίνδυνος για καρκίνωμα Merkel αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο καρκίνος είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ελαφριά απόχρωση του δέρματος

Το καρκίνωμα Μέρκελ εκδηλώνεται πιο συχνά σε άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Εάν παρατηρήσετε μια ελιά, φακίδα ή εξόγκωμα που αλλάζει ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ή αιμορραγεί εύκολα μετά από κάποιο χτύπημα, όπως το πλύσιμο του δέρματος ή το ξύρισμα, κλείστε άμεσα ένα ραντεβού με το γιατρό σας!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button