Η φωνή του ασθενούς

Καρκινοπαθείς προς υπ. υγείας: Λύση εδώ και τώρα στα χρόνια προβλήματα

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Πολιτεία και όχι μόνον προς το Υπουργείο Υγείας, για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έστειλε η μεγάλη κοινότητα των ασθενών και των επιβιωσάντων από καρκίνο, και οι οικογένειες τους.

Μήνυμα που αφορά όχι μόνον θέματα πολιτικής για τον καρκίνο και την υγεία αλλά και θέματα που αφορούν την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής και ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας, την απασχόληση, την πρόνοια.

Οι ομιλητές επεσήμαναν τη διαφορά μεταξύ λόγων και πράξεων: η συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν, δεν είναι χαριστική πράξη για φίλα κείμενους εκπροσώπους, αλλά ουσιαστικά, εφόσον το Υπουργείο επιθυμεί να επιβεβαιώνει τα λόγια με τις πράξεις.

Κεντρικό θέμα στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, αποτέλεσε η ανάδειξη της αναγκαιότητας για την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών στον τομέα της υγείας από την πολιτεία, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ως ο ενιαίος εκφραστής της φωνής των ασθενών με καρκίνο, για ακόμη μία φορά, έστειλε ισχυρά μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας, για τα κενά που εμφανίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ογκολογική περίθαλψη, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς είναι διαχρονικά και απαιτούν βούληση για την πραγματοποίηση δομικών αλλαγών προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Παράλληλα έμφαση δόθηκε στην αδήριτη ανάγκη της θεσμοθετημένης Συμμετοχής των εκπροσώπων των Ογκολογικών Ασθενών στις επιτροπές και τα όργανα που τους αφορούν, κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ εκδηλώθηκε έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ΕΛΛΟΚ ως επίσημο δευτεροβάθμιο Όργανο των ασθενών και πάλι αγνοήθηκε και δεν εκλήθη από το Υπουργείο Υγείας να συμμετάσχει στις διαδικασίες συγκρότησης της νεοσύστατης Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, στην οποία και δεν εκπροσωπείται.

Ιδιαιτερη έμφαση δόθηκε στη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών αλλά και όλου του πληθυσμού στον αγώνα για τον έλεγχο του καρκίνου, καθώς υπολογίζεται ότι το 30% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλοι μας αλλάζαμε κάποιες καθημερινές μας συνήθειες.

Επίσης αναδείχθηκε η σημασία που πρέπει να δοθεί από τους ασθενείς και τους θεράποντες ιατρούς στην Θρόμβωση, η οποία αποτελεί πολύ ύπουλο κίνδυνο και τη 2η αιτία θανάτου για τους ασθενείς με καρκίνο, μετά την ίδια τη νόσο.

Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου και η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπευτικές επιλογές αυξημένου κόστους, μέσα από το πρίσμα του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης από την πολιτεία, αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της θεματολογίας του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Η δημιουργία ανεξάρτητου Οργανισμού Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ), από τη χώρα μας, αποτελεί μονόδρομο για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος και οι ασθενείς ζητούν την άμεση δρομολόγησή του, καθώς το βήμα της ενδιάμεσης προσωρινής σύστασης επιτροπής (ΗΤΑ) δεν κρίνεται αρκετό για την διευθέτηση του προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button