ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές κλινικές! Τι προβλέπει για γιατρούς και Μονάδες

Αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του Opengov έχει αναρτηθεί το εν λόγω νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση μέχρι στις 13.00 της 21ης Ιουνίου πριν πάει στη Βουλή για περαιτέρω συζήτηση και ψήφιση. Περιέχει 48 άρθρα και μία σειρά από τεχνικές προδιαγραφές για τα κτήρια, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση των ιδιωτικών μονάδων Υγείας

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης, το νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια ενοποίησης σε ένα νόμο όλων των παραμέτρων λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου επιχειρεί να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο που επικρατούσε στο χώρο. Όπως προβλέπεται «μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το π.δ. 517/1991 (Α’202) και το π.δ.247/1991 (Α’93), τα οποία και ρυθμίζουν το πλαίσιο της αδειοδότησης και λειτουργίας όλων των νέων κλινικών που ιδρύθηκαν έως σήμερα μετά την έναρξη ισχύος τους, θέτοντας αυστηρότερες προδιαγραφές. Επίσης σε αυτά περιλαμβάνεται και το π.δ.235/2000 (Α’199), που έθεσε χαμηλότερες απαιτήσεις για τις ιδιωτικές κλινικές που ήδη λειτουργούσαν και οι οποίες ήταν αδύνατον να προσαρμοστούν»,.

Παράλληλα το νομοσχέδιο επιτυγχάνει και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των κλινικών, «που συνίσταται στην αναθεώρηση των παλαιών και ήδη παρωχημένων ρυθμίσεων που αφορούν τόσο στους γενικούς όρους και προϋποθέσεις όσο και στις τεχνικές προδιαγραφές (προσωπικό, μετρικά στοιχεία, ιατρικός εξοπλισμός, νοσηλευτικές μονάδες και τμήματα κ.α.)».

 

 

 

 

 

 

Το σχέδιο νόμου επιδιώκει να απλοποιήσει τις διοικητικές διαδικασίες και την αναθεώρηση των τεχνικών προδιαγραφών. Σε αυτή την κατεύθυνση, «ελήφθη συγκεκριμένη μέριμνα ως προς την ποινική κατάσταση των ιδιοκτητών και των υπευθύνων λειτουργίας των κλινικών». Ακόμη, όλες οι κλινικές θα υπάγονται σε κοινούς κανόνες, όπου κρίνεται απαραίτητο, χωρίς να τίθεται θέμα για όσες μονάδες έχουν λάβει νομίμως άδεια βάσει του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου. Αν και δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος όσες κλινικές το επιθυμούν.

Αγκάθια

Ένα από τα αγκάθια του νομοσχέδιου αποτελεί η διάταξη που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις καθώς γιατροί και επιστημονικά υπεύθυνο της κλινικής και των τμημάτων θα πρέπει να «παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς την κλινική στο πλαίσιο σύμβασης εξαρτημένης εργασίας», όπως αναφέρεται στο άρθρο 14.

Επίσης αντιδράσεις προκαλεί το άρθρο 25 παράγραφος 6, που αναγκάζει τις ιδιωτικές κλινικές «να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα τους και σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριο τιμοκατάλογο των παρεχόμενων από αυτές υπηρεσιών και προϊόντων»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκτακτη σύσκεψη υπ.Υγείας για τα προσωπικά δεδομένα την Τρίτη με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα! Τι θα συζητηθεί

Πως θα ιδρύονται Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Έρχεται με διαδικασία εξπρές το νομοσχέδιο για αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών! Αποκλειστικές πληροφορίες

«Πάγωσε» η κατάργηση του «δίπορτου» των πανεπιστημιακών σε ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα!

Ξεκινά η κινητικότητα γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία! Όλες οι ρυθμίσεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button