ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κατόπιν εορτής! Κάλεσμα του υπ. Υγείας για Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών!

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας το υπ. Υγείας αποφάσισε να περάσει από την… αδράνεια στη λήψη άμεσων μέτρων.

Αναλυτικότερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής, πολιτικά κόμματα, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ-ΨΝΑ και ΜΚΟ) να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης.

Μάλιστα και ενόψει προεκλογικής περιόδου ο αρμόδιος υπουργός, “πετάει το μπαλάκι” σε όλους τους συναρμόδιους φορείς για κοινή δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην πρωτεύουσα.

 

 

 

 

 

Και αυτό γιατί στην Αθήνα, όπως και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών σε σύγκριση με τις επαρχιακές πόλεις.

Την ίδια στιγμή οι αγορές παράνομων ναρκωτικών (πιάτσες) λειτουργούν σε περιοχές περιφερειακά ή και εντός του κέντρου.

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), για το έτος 2016, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των λεγόμενων χρηστών υψηλού κινδύνου στη χώρα ήταν περίπου 17.000 εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου. Πρόκειται για ενεργούς χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, έναν ιδιαίτερα περιθωριοποιημένο πληθυσμό, συχνά χωρίς στέγη και με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

 

 

 

 

 

Έρχονται χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες επεξεργάζεται διάταξη που καθιστά δυνατή τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών και η οποία θα κατατεθεί άμεσα σε σχέδιο νόμου που θα προωθήσει.

Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο έχει προχωρήσει σε:

ενίσχυση και ανασχεδιασμό των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε πρόγραμμα υποκατάστασης

σχεδιασμό και εξασφάλιση χρηματοδότησης, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, για τη δημιουργία νέων δομών μείωσης της βλάβης (κέντρα ημέρας, ξενώνες βραχείας φιλοξενίας αστέγων, κινητές μονάδες προσέγγισης και υγειονομικής φροντίδας) που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους σταδιακά μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

 

 

 

 

 

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι παρεμβάσεις μείωσης της βλάβης απευθύνονται σε χρήστες που δεν προσεγγίζουν τις θεραπευτικές υπηρεσίες και αποτελούν έναν μόνο από τους πυλώνες της πολιτικής του υπουργείου που έχει ως τελικό στόχο την πλήρη απεξάρτηση.

Οι δράσεις μείωσης της βλάβης αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας πολιτών, στην έγκαιρη παρέμβαση για αντιμετώπιση περιστατικών υπερδοσολογίας και στη διασύνδεση μιας κοινωνικά αποκλεισμένης μερίδας πληθυσμού με τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιδρύθηκε ομάδα «κρούσης» για την εξάρτηση από το αλκοόλ στο υπ.Υγείας! Όλα τα ονόματα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button