ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΚΕΕΛΠΝΟ: Έρχεται κύμα γρίπης! Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Και η ανησυχία των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι τυχαία καθώς η γρίπη είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στον πληθυσμό, αλλά και το πιο συχνό νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό και προκαλεί επιδημίες κάθε έτος.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσης κατά της γρίπης, επεσήμανε την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Στόχος να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και να περιοριστούν τα κρούσματα.
Στις ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι μεταξύ άλλων: οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, οι έγκυες, οι παχύσαρκοι, το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων κ.α.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υλοποιεί φέτος πρόγραμμα δράσεων για την περίοδο γρίπης 2016-2017, το οποίο σχεδιάστηκε και ήδη εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της επικείμενης εποχικής έξαρσης της νόσου.

Οι άξονες του προγράμματος συνοψίζονται στα εξής: επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διαχείριση περιστατικών γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, προώθηση αντιγριπικού εμβολιασμού, επικοινωνία, εκπαίδευση, ενημέρωση, ετοιμότητα και αντιμετώπιση τακτικών και έκτακτων αναγκών.

Η επιτήρηση της νόσου αρχίζει την 40η εβδομάδα( 3-9 Οκτωβρίου 2016) έως την 20η εβδομάδα( 15-19 Μαΐου 2017).Τα αποτελέσματα της επιτήρησης δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε εβδομαδιαία βάση και στο τέλος της περιόδου της επιτήρησης της γρίπης παρουσιάζεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. η ετήσια έκθεση.

Επίσης, σε εβδομαδιαία βάση ανακοινώνονται τα στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των εισαγωγών σε ΜΕΘ και του αριθμού των θανάτων ασθενών με γρίπη στα ελληνικά νοσοκομεία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο μέτρο που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την πρόληψη της γρίπης και τη διακοπή της διασποράς και είναι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.

Τα μέτρα προώθησης του αντιγριπικού εμβολιασμού αφορούν σε:

– πληροφοριακό υλικό για το αντιγριπικό εμβόλιο 2016-2017

κάρτα αντιγριπικού εμβολιασμού εργαζόμενου

– κινητά συνεργεία εμβολιασμού, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενεργή συμμετοχή διοικήσεων, επιτροπών νοσοκομειακών λοιμώξεων, διευθυντών κλινικών, προϊστάμενο νοσηλευτικής υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς αντιδραστήρια και υλικά τα Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ! Γιατί ξέμειναν από ρευστό

Υπ.Υγείας: Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι «offshore εταιρεία»! Επίθεση και στους εργαζόμενους

Φύγε εσύ έλα εσύ στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Ξανά εκτός ο Αθ. Γιαννόπουλος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button