Ειδήσεις Υγείας

Κετογονική δίαιτα: Ποιες είναι οι πιθανές «παρενέργειες»;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί η κετογονική δίαιτα, πρόκειται για μια διατροφή υψηλή σε λίπη (60-90% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία οδηγεί στην παραγωγή κετονών στον οργανισμό, κατάσταση γνωστή ως κέτωση.

Η κετογονική δίαιτα βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές, ταχίνι, λιπαρά ψάρια ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση δημητριακών, ζυμαρικών και τροφών που περιέχουν ζάχαρη.

Ήδη από τη δεκαετία του 1920 η δίαιτα αυτή έγινε γνωστό συμβάλλει στην αντιμετώπιση της επιληψίας, του διαβήτη τύπου-2 και αρκετών άλλων χρόνιων παθήσεων.

Πιθανές παρενέργειες

Όσοι την ακολουθούν κατά γράμμα μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιες “παρενέργειες”  όπως:

Πονοκέφαλο
Κούραση
Αυξημένη πείνα
Κακή ποιότητα ύπνου
Ναυτία
Μειωμένη σωματική απόδοση

Δυσάρεστη αναπνοή

Μία ακόμη από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες στην κέτωση είναι δυσάρεστη αναπνοή. Προκαλείται από ένα είδος κετόνης, την ακετόνη, που είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού του λίπους.
Κατά κανόνα, η δυσάρεστη αναπνοή στην κέτωση υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μυϊκές κράμπες στα πόδια

Κατά την κέτωση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κράμπες στα πόδια. Αυτές συνήθως συνδέονται με την αφυδάτωση και την απώλεια ανόργανων συστατικών, επειδή η κέτωση προκαλεί μια μείωση του βάρους του νερού του σώματος.

Προβλήματα στην πέψη

Κάθε διαιτητική αλλαγή μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα. Αυτό ισχύει και για την κετογονική δίαιτα με την δυσκοιλιότητα να είναι η πιο κοινή παρενέργεια στην αρχή.

Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης

Σε μερικούς ανθρώπους αυξάνεται η ολική και η “κακή” (LDL) χοληστερόλη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button