Ειδήσεις Υγείας

Κεφαλαλγία: Δείτε πως θα τον αντιμετωπίσετε

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι νοσούν περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες. Οι ηλικίες που παρουσιάζονται συχνότερα οι κεφαλαλγίες είναι απο 20 μέχρι 50 ετών.

 

Η κεφαλαλγία μπορεί να είναι απλά ένα σύμπτωμα που επηρεάζει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου (πρωτοπαθής κεφαλαλγία), μπορεί όμως να αποτελεί σύμπτωμα μίας υποκείμενης νοσηρής κατάστασης, δυνητικά επικίνδυνης για τη ζωή του ασθενούς (δευτεροπαθής κεφαλαλγία).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει την κεφαλαλγία στις 20 πρώτες παθήσεις ανά τον κόσμο, που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα αναπηρίας, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ημικρανία είναι µια νευροαγγειακή διαταραχή που πυροδοτείται ως απάντηση σε ξαφνικές αλλαγές του εσωτερικού ή εξωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού και κάθε άτομο έχει έναν γενετικά καθορισμένο ημικρανικό ουδό (κατώφλι).

Γενικές αρχές της θεραπευτικής αντιμετώπισης της ημικρανίας

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι η οριστική διάγνωση µε βάση τα κριτήρια της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας. Στη συνέχεια ακολουθεί η ενημέρωση και επιμόρφωση του ασθενούς για την αναζήτηση εκλυτικών παραγόντων της ημικρανίας, η παρακολούθηση µε το ημερολόγιο της κεφαλαλγίας και η αλλαγή τρόπου ζωής (άσκηση, αποφυγή παράλειψης γευμάτων, καλός ύπνος).
Η θεραπεία διακρίνεται σε συμπτωματική (θεραπεία των ημικρανικών κρίσεων) και σε χρόνια προφυλακτική αγωγή.
Απαραίτητος παράγοντας για την ορθή αντιμετώπιση των κρίσεων αποτελεί η τήρηση ημερολογίου των κρίσεων πριν αποφασισθεί και καθορισθεί η θεραπεία για να είναι επιτυχές το αποτέλεσμα.

Η κεφαλαλγία στην Ιστορία

Η Κεφαλαλγία αναφέρεται σε κείμενα από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία, με πρώτη αναφορά στην θεραπεία της Κεφαλαλγίας του Δία από τον Ήφαιστο με μια τσεκουριά, που οδήγησε στην γέννηση της Αθηνάς της θεάς της Σοφίας από το κεφάλι του Δία.
Έκτοτε αναφέρονται πολλές προσπάθειες ερμηνείας και κατανόησης του μηχανισμού δημιουργίας της Κεφαλαλγίας και ιδιαίτερα της Ημικρανίας. Τον 20ο αιώνα, η τεκμηριωμένη έρευνα οδήγησε από την αρχική άποψη της αγγειακής διαταραχής στην σύγχρονη άποψη του σύμπλοκου πολυπαραγοντικού μηχανισμού με συμμετοχή γενετικών περιβαλλοντικών παραγόντων.
Από το 1990, η δημιουργία της πρώτης τριπτάνης άλλαξε το profile της Κεφαλαλγίας και οδήγησε στην δημιουργία συνολικά 6 διαφορετικών μορίων τριπτάνης.
Τη φαρμακολογική φαρέτρα της Κεφαλαλγίας, έρχονται να συμπληρώσουν τα τελευταία χρόνια νέα μόρια, μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία αποσκοπούν στην δέσμευση των πεπτιδίων που προκαλούν την άσηπτη φλεγμονή των αγγείων του εγκεφάλου με αποτέλεσμα το άλγος.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ημικρανίας αν και τις τελευταίες δύο δεκαετίες εμφανίζει μια πραγματική επανάσταση στην έρευνα και την κυκλοφορία νέων φαρμάκων, παρόλα αυτά παραμένει σε ένα μεγάλο ποσοστό υποθεραπευόμενη διότι πολύ συχνά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται έγκαιρα ορθή αγωγή.

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (EHF) από τον πρόεδρο της Καθηγητή Δήμο Δ. Μητσικώστα, παρουσιάζεται το διετές Christmas meeting of the European Headache Federation EHF®. Το συνέδριο φιλοξενείται φέτος στην Αθήνα, από σήμερα έως και αύριο το Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρλυριοόπολης.

Το 1ο Christmas meeting της European Headache Federation είναι εστιασμένο στις νεότερες εξελίξεις στο νευροπεπτίδιο CGRP, ένα νευροπεπτίδιο ειδικό στον πόνο και στη θεραπευτική των κεφαλαλγιών με μονοκλωνικά αντισώματα. Πρόκειται για μια νέα πρακτική, που μαζί με την νευροδιέγερση ανοίγει νέους ορίζοντες στις κεφαλαλγίες. Ερευνητές με ιδιαίτερο ερευνητικό έργο από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, θα υπάρξουν ομιλίες και στρογγυλές τράπεζες για το πεπτίδιο CGRP και τα πειραματικά μοντέλα του στον άνθρωπο, για τους μηχανισμούς του χρόνιου πόνου και τη Νευροφαρμακολογία στις Κεφαλαλγίες.

Τη δεύτερη ημέρα θα ακολουθήσουν στρογγυλές τράπεζες για θέματα όπως οι μηχανισμοί της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας, η νευρογεντετική της ημικρανίας και θα παρουσιαστούν τα νεότερα αποτελέσματα των κλινικών μελετών των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην καταπολέμηση της ημικρανίας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button