Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Κηλίδες στα γεννητικά όργανα: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Δεν είναι όλα τα σημάδια και οι κηλίδες στα γενετικά όργανα αιτία ανησυχίας.Όμως επιβάλλεται να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε ποιες κηλίδες στα επίμαχα σημεία είναι αθώες και ποιες ύποπτες για σοβαρές ασθένειες.

Μικροσκοπικά λευκά ή κιτρινωπά σημάδια

Είναι κανονικά σημάδια και δεν εμπνέουν ανησυχία. Δεν είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και συνήθως υποχωρούν μόνα τους.

Μικρά εξογκώματα

Τα πολύ μικρά εξογκώματα,τα οποία έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα, δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και δεν χρειάζονται καμία θεραπεία.

Σπυράκια

Μερικές φορές στο σημείο αυτό εμφανίζονται σπυράκια, όπως γίνεται και σε άλλα μέρη του σώματος. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην το πιέσετε για να σπάσει, επειδή μπορεί να εξαπλωθεί η μόλυνση. Ωστόσο, αν ένα σπυράκι δεν έχει φύγει μέσα σε μια εβδομάδα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων χρειάζονται οπωσδήποτε θεραπεία και μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.

Προκαλούνται από έναν από τους ανθρώπινους ιούς θηλώματος (HPV), ο οποίος αναπτύσσεται πιο εύκολα σε θερμά, υγρά μέρη του ανθρώπινου σώματος. Τα κονδυλώματα μεταδίδονται εύκολα κατά τη διάρκεια κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής σεξουαλικής επαφής.

Μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από το δέρμα με την επαφή.  Αρκετά συχνά, οι κηλίδες εμφανίζονται στα γεννετικά όργανα, αν και μπορεί να εκδηλωθούν οπουδήποτε αλλού στο σώμα. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυσματική τέρμινθο, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται με το σεξ. Ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, τα σημάδια είναι κόκκινα, ή καφέ, ή μαύρα, τα οποία μετά από λίγο καιρό γίνονται πληγές. Εφόσον η νόσος διαγνωσθεί έγκαιρα είναι απόλυτα ιάσιμη. Φυσικά, απαγορεύεται να έχετε οποιεσδήποτε σεξουαλικές επαφές μέχρι να θεραπευτείτε.

Έρπης

Ο έρπης προκαλεί μικρές φουσκάλες και όχι απλά σημάδια ή κηλίδες στα γεννετικά όργανα. Συνήθως διαρκούν για αρκετές εβδομάδες, και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Δυστυχώς,  όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε θεραπευθεί καθώς ο ιός παραμένει αδρανής.

Εάν έχετε την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να έχετε έρπητα στα γεννητικά όργανα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι top λόγοι που μια γυναίκα δεν έχει όρεξη για σεξ!

Μαθήματα «σεξολογίας» από τους ειδικούς! Δείτε τι συμβουλεύουν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button